Hoppa till huvudinnehåll

”Där borde stadsvapnet hänga, men nu finns där ingenting”

Ställningen där Karis stads vapen fanns finns på taket till Karis före detta stadshus.
Karis stads vapen fanns i ställningen som finns på före detta stadshuset i Karis. Ställningen där Karis stads vapen fanns finns på taket till Karis före detta stadshus. Bild: Yle/ Tove Virta Karis,Raseborg,Västnyland,fontäner,Eurydike,karis stads vapen

Det är möjligt att Karis stads gamla vapen snart igen återfinns på taket till Karis före detta stadshus. Där vapnet tidigare fanns finns endast ställningen till den kvar. Den ser aningen malplacerad ut.

Karis hembygdsförening vill ha Karis gamla stadsvapen tillbaka till tidigare plats.

- Vi vill ha stadsvapnet tillbaka närmast för att vi tycker att det är en viktig del av den helhet arkitekt Hilding Ekelund skapade på 1940-talet då han ritade byggnaden. Då var den ju Karis köpings hus, säger Göran Fagerstedt.

Göran Fagerstedt är ordförande för Karis hembygdsförening och han säger att Hilding Ekelund konstruerade ställningen för kommunvapnet. Också stadsvapnet är designat av arkitekten.

Vem var Hilding Ekelund?

Hilding Ekelund (1893-1984) kan kallas för Karis inofficiella stadsarkitekt.

Han tittade igenom alla ritningar och godkände dem men lade inte namnet på. Han bodde inte heller i staden.

Ekelund gjorde upp den stadsplan som står som grund för dagens stadsplanering. I den utgick han från att Karis skulle vara en grön trädgårdsstad, med undantag för de mest centrala delarna.

Han var en av 1900-talets mest betydande arkitekter tillsammans med Alvar Aalto och Erik Bryggman. Ekelund såg sin möjlighet att bygga upp Karis centrum från grunden, från något som i början av 1900-talet mest var en by. Han hade möjlighet att skapa en enhetlighet här som inte var möjlig i stora städer då det fanns så mycket av omgivningen som behövde beaktas.

Nationellt var han känd för att bland annat ha ritat roddstadion i Helsingfors och olympiabyn i Kottby. Han tävlade också om att få rita riksdagshuset men förlorade den tävlingen till J.S. Siren.

I Karis är han arkitekten bakom de flesta offentliga byggnaderna.

Förutom stadshuset har han ritat bland annat vattentornet, kapellet och församlingshemmet, Lärkkulla, Katarinahemmet, den tidigare yrkesskolan och det gamla apotekshuset. Också de svenska skolbyggnaderna, läkarstationen och daghemmet Labyrinten är hans verk och de bildar en enhetlig omgivning runt den gröna gräsplanen nedanför stadshuset.

Stadshuset byggdes på 1940-talet, statyn utanför, i folkmun kallade Eurydike, kom på plats 1952. Hans ritningar till stadshuset förverkligades endast delvis. Det skulle egentligen vara tredelat och bland annat inrymma en festsal för 300 personer. I ena ändan skulle ett tre våningar högt torn ståta.

Han hade också stora planer på bland annat en sorts musei- och kulturcentrum i närheten av vattentornet. Det skulle bestå av tre stora byggnader och kallades Akropolis. Men de planerna förverkligades aldrig.

Källa: Göran Fagerstedt, guide

Fagerstedt understryker att det inte är frågan om en känslomässig sak att föreningen vill ha vapnet tillbaka på sin ursprungliga plats.

- Det är nog mest den där arkitektoniska delen jag betonar i det här fallet. Det är klart att det finns en del känslor med, men vi är en del av Raseborg i dag och inget ont i det, säger han.

Han säger att Raseborg är en administrativ enhet som sköter de kommunala angelägenheterna.

- Men här i Karis vill vi gärna vara Karisbor, säger Fagerstedt på äkta kariska.

Invånarinitiativ på webben

Karis hembygdsförening har gjort slag i sak för att få vapnet tillbaka i sin ställning på före detta stadshusets tak och startat ett initiativ på webben.

- Vi försöker samla in så många namn som möjligt på människor som är intresserade att bevara den här delen av vår historia.

Initiativet har varit några dagar på nätet och hittills har drygt tjugo personer undertecknat.

- Gärna skulle några fler underteckna initiativet så vi får våra beslutsfattare att börja fundera på den här saken, säger Fagerstedt.

Den nybyggda delen av församlingshemmet i Karis togs i bruk hösten 2010.
Hilding Ekelund har ritat församlingshemmet i Karis. Den nybyggda delen av församlingshemmet i Karis togs i bruk hösten 2010. Bild: YLE / Robin Lindberg församlingshemmet i karis

Hembygdsföreningen har kommit fram till att enkäten på invånarinitiativet inte är tillräckligt.

- Därför kommer vi att göra listor som människor får skriva under. Vi ska hålla i gång den här kampanjen under juli och augusti.

Karis har en lång historia

Fagerstedt säger att Karis har en väldigt lång historia att gå tillbaka till och att stadsvapnet på före detta stadshuset är en del av den historian.

Han tycker att det skulle vara bra att stadsdelen Karis skulle få synas på det här sättet.

Det gamla vapnet skulle endast finnas på det före detta stadshuset. Fagerstedt säger att konstruktionen utan vapnet ser omotiverad ut.

Den tomma fontänen framför Karis stadshus.
På taket finns endast ställningen för stadsvapnet kvar. Den tomma fontänen framför Karis stadshus. Bild: Yle/ Tove Virta Karis,Raseborg,Västnyland,fontäner,Eurydike,karis stadsvapen

Fagerstedt som också fungerar som guide i Raseborg säger att det känns tråkigt att gå förbi stadshuset med någon grupp människor han guidar och säga att ”där borde stadsvapnet hänga, men nu finns där ingenting” .

Tre torn, ån och hjulet

- Det skulle vara roligt om det fanns där och visa på det fina vapen Hilding Ekelund skapade med de tre tornen, de tre borgarna i det forna Karis, säger Fagerstedt och räknar upp Junckarsborg, Grabbacka och Raseborg.

Fagerstedt berättar att alla tre borgarna låg inom gamla Karis sockens gränser. Floden på vapnet torde symbolisera Svartån.

Karis vapen finns på bollhallens yttre vägg i Karis.
Karis stads vapen fanns också på bollhallens vägg. Karis vapen finns på bollhallens yttre vägg i Karis. Bild: YLE/Bubi Asplund karis vapen

På vapnet finns också ett hjul. Det finns flera teorier om vad hjulet egentligen symboliserar.

- Jag tror Hilding Ekelund nog avsåg järnvägen med det här hjulet, säger Fagerstedt.

Han säger att vapnet innehåller de tre viktigaste delarna som kategoriserar stadsdelen Karis i Raseborg.

Ingen stor sak att lägga upp vapnet

Frågan om Pojo kommunhus också borde förses med Pojo kommuns gamla vapen gör Göran Fagerstedt aningen fundersam.

- Karis före detta stadshus ägs ju av staden, medan Pojo kommunhus är i privat ägo. Att lägga upp vapnet på stadshuset i Karis är därför ingen stor sak.

Han säger att han hoppas att man också på andra byggnader i Raseborg kunde lägga upp åtminstone minnesplaketter som kunde visa hur de här byggnaderna har använts tidigare.

- Det är information åt såväl invånare som besökare som hjälper till att förklara hur vår bygd har utvecklats.

Stadshuset i Ekenäs vid Rådhustorget.
Ekenäs stads gamla vapen finns uppsatt ovanför huvudingången till Ekenäs gamla stadshus vid Rådhustorget. Stadshuset i Ekenäs vid Rådhustorget. Bild: Yle/Marica Hildén Ekenäs,ekenäs stadshus

På Karis-Billnäs gymnasiums webbplats finns en artikel om arkitekten Hilding Ekelund.

Text: Bubi Asplund, radiointervju: Tove Virta.Bildtexten till bilden av bollhallen korrigerades den 12 juli 2017 vid 10.20. Tidigare stod det att Karis stads vapen finns på väggen. Nu står det att vapnet fanns där.

Läs också