Hoppa till huvudinnehåll

Expert: Återerövrandet av Mosul var det lätta skedet

Vy över Mosul i ruiner.
Vy över Mosul i ruiner. Bild: AFP / Lehtikuva Mosul,Irak,Islamiska staten (IS)

Tutande bilar och dansande människor trängdes bland ruinhögar för att se skymten av Iraks premiärminister Haider al-Adabi när han på söndag besökte Mosul för att utropa seger mot terrorgruppen IS. Befriandet av Mosul tog närmare nio månader. Men det här är bara början, säger Hussein al-Taee som är Irakexpert vid konfliktlösningsorganisationen CMI.

– IS terroriststat har misslyckats och kollapsat, sade premiärministern Haider al-Adabi i ett televiserat tal från Mosul på söndag.

Premiärminister al-Adabi som var klädd i en svart militäruniform omringades av säkerhetspersonal då han gratulerade regeringsstyrkorna för deras insats. Samtidigt utropades en landsomfattande helg för en vecka framåt.

Irakiska kvinnor jublar över befriandet av Mosul i Bagdad.
Folk tog till gatan i Bagdad för att fira befriandet av Mosul. Irakiska kvinnor jublar över befriandet av Mosul i Bagdad. Bild: EPA Bagdad,Irak,Mosul,jubel

Mosul var tillsammans med den syriska staden Raqqa de två viktigaste städerna för IS.

– Det här är förkrossande för IS. Nu kan kalifen inte längre kalla sig kalif eftersom drömmen om ett kalifat nu slagits sönder. Nu är IS en terrorgrupp bland alla andra eftersom de inte kan kontrollera större områden, säger Hussein al-Taee.

Faran är långt ifrån över. Befriandet av Mosul kan liknas vid ett kejsarsnitt där barnet verkar ha fötts livlöst.― Hussein al-Taee, Irakexpert

Trots glädje och jubel är det här en bitter seger för den irakiska armén. Tusentals människor har dödats och närmare en miljon tvingats fly.

Man bär på två barn mitt bland ruiner i Mosul.
IS-terroristerna har använt civila som människosköldar i Mosul. Man bär på två barn mitt bland ruiner i Mosul. Bild: AFP / Lehtikuva irakier,Mosul,Irak

"Det långa, hårda arbetet börjar nu"

Fortfarande hörs skottlossning i Mosul då regeringsarmén gör sina sista utryckningar för att hitta de sista islamistkrigarna som gömmer sig i staden.

Hussein al-Taee.
Hussein al-Taee är född i Irak, mitt under kriget mellan Iran och Irak. Hussein al-Taee. Bild: Yle/ Kalevi Rytkölä terrorexpert,terrorism,expert

Irak är inne på sitt tredje år av strider mot IS i landet. Trots segern i Mosul är ännu områden i norra Irak ockuperade av IS. Återerövrandet är det lätta skedet, säger Irakexperten al-Taee.

– Faran är långt ifrån över. Återerövrandet var det lätta skedet. Befriandet av Mosul kan liknas vid ett kejsarsnitt där barnet verkar ha fötts livlöst. Tusentals människor har dödats, flera av dem civila. Sorgen är stor och det råder brist på allt. Irak har varken råd att ta hand om människorna eller återuppbygga staden. Det långa och hårda arbetet börjar nu.

Iraks premiärminister omringad av säkerhetspersonal i Mosul.
Premiärminister Haider al-Adabi omringad av säkerhetspersonal när han anlände till Mosul på söndag. Iraks premiärminister omringad av säkerhetspersonal i Mosul. Bild: AFP / Lehtikuva irakier,Mosul,Iraks premiärminister,Haider al-Adabi

Irak står inför helt nya utmaningar. Det här var också premiärministern fullt medveten om då han besökte Mosul mitt i segeryran.

– Nu har vi ett nytt uppdrag framför oss: att skapa stabilitet och utplåna de sista terroristcellerna, sade Haider al-Adabi innan han reste den irakiska nationsflaggan.

Irakiska regeringsstyrkor viftar med nationsflaggan i Mosul.
Irakiska soldater viftar med nationsflaggan i Mosul. Irakiska regeringsstyrkor viftar med nationsflaggan i Mosul. Bild: AFP / Lehtikuva irakier,Mosul,krigföring,Islamiska staten (IS)

Agget mellan de olika folkgrupperna har blivit djupare. I synnerhet mellan den shiitiska ledningen i Irak och den sunnimuslimska befolkning som setts som IS-sympatisörer eftersom gruppen är en sunniextremistisk rörelse.

Tyvärr har ingen i Irak ännu tagit på sig rollen av en diplomatisk förmedlare i konflikten. Det finns flera röster som vill olika saker.― Hussein al-Taee, Irakexpert

– Det finns över 36 minoriteter i Irak och Mosul är något av en minoritetshuvudstad. Staden ligger i ett område där väldigt många länder har intressen, till exempel kurderna som strider mot regeringen. Staden är också av intresse för Turkiet och Iran. Nu gäller det för Irak att skydda sina minoriteter och visa sitt ansvar för dem.

Är det här möjligt?

– Tyvärr har ingen i Irak ännu tagit på sig rollen av en diplomatisk förmedlare i konflikten. Det finns flera röster som vill olika saker. Det saknas ett gemensamt engagemang för att få minoritetsrepresentanterna att känna sig som förstaklassens medborgare, säger Hussein al-Taee.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes