Hoppa till huvudinnehåll

Gammelbacka skolas gymnastiksal jämnades med marken

Gymnastiksalen rivs.
Gymnastiksalen rivs. Bild: Yle/Stefan Paavola Gammelbacka,rivning,gammelbacka skola

Nu har Gammelbacka skolas gamla gymnastiksal rivits. Rektor Johan Öhberg håller tummarna för att barackerna som behövs inför skolstarten kommer i tid.

Gammelbacka skola i Borgå sjunger på sista versen. Den sista tiden har dock kantats av problem då det har uppdagats att det gamla skolhuset har haft problem med inneluften.

Gammelbacka skolas baracker.
Snart får Gammelbacka skola mer baracker. Gammelbacka skolas baracker. Bild: Yle/Stefan Paavola Gammelbacka,baracker,skolbaracker

– Det fanns sen tidigare ett beslut om att Gammelbacka skolas verksamhet skulle ha upphört hösten 2016, men nu ser der ut som att det blir hösten 2019, säger Johan Öhberg som är rektor i Gammelbacka skola.

Gammelbacka skolas elever ska då flytta till Tolkis skola och till den nya enhetsskolan som ska byggas i Näse.

Endast slöjdsalen skonas

För att skolan ska klara några år till har staden tagit till en hel del nödlösningar.

De baracker som finns på skolans gård kommer att utökas eftersom den tidigare gymnastikbyggnaden nu har rivits. I byggnaden fanns förutom en gymnastiksal också en matsal och klassrum.

Det enda som sparas av byggnaden är slöjdsalen. Byggnaden har inte använts alls under det gångna läsåret.

Endast husgrunden står kvar

När Yle Östnyland besöker Gammelbacka skola finns endast husgrunden kvar. En massa bråte, plankor, metallskrot och tottar av glasull kikar fram bland ruinerna. En grävmaskin rumsterar om bland bråtet och flyttar över skrot från en sida till en annan.

Gymnastikbyggnaden rivs.
Det finns inte mycket kvar av byggnaden. Gymnastikbyggnaden rivs. Bild: Yle/Stefan Paavola grävmaskiner,Gammelbacka,gammelbacka skola

I augusti när skolan börjar är det meningen att marken ska vara platt och fin och att barackerna ska vänta på eleverna. Rektor Johan Öhberg är ändå inte helt lugn inför skolstarten eftersom tidtabellen för barackerna är snäv.

– Vi behöver barackerna för att börja skolan och jag hoppas verkligen att det blir klart i tid.

Gymnastikbyggnaden rivs.
Det finns en hel del bråte kvar. Gymnastikbyggnaden rivs. Bild: Yle/Stefan Paavola Gammelbacka,rivning,husrivning

Barackerna ska inhysa elever i A-klassen, alltså smågruppsundervisningen för elever med behov av socialt och emotionellt stöd. Därtill ska det finnas ett omklädningsrum.

Under läsåret får Gammelbacka skola använda gymnastiksalen i Hamarin koulu.

Om det visar sej att barackerna inte kommer i tid innan skolstarten är det lokalitetsledningens uppgift att lösa situationen.

– Jag ser inte det som min uppgift utan då får någon säga vart jag ska ta mina elever och lärare. Vi klarar oss inte en dag utan de nya barackerna!

Läs också