Hoppa till huvudinnehåll

HS: Asylsökande och Suomi Ensin bredvid varandra igen

Tyglappar med text hänger på en byklina på Järnvägstorget i Helsingfors under demonstrationen mot avvisningen av flyktingar på Järnvägstorget i Helsingfors har pågått sedan februari.
Tyglappar med text hängde på en tvättlina på Järnvägstorget i Helsingfors under demonstrationen mot avvisningen av flyktingar på Järnvägstorget i Helsingfors. Tyglappar med text hänger på en byklina på Järnvägstorget i Helsingfors under demonstrationen mot avvisningen av flyktingar på Järnvägstorget i Helsingfors har pågått sedan februari. Bild: Henrietta Hassinen / Yle rasism,Migrationsverket,invandring,invandrare,illegal invandring,invandrarpolitik,asylsökande,asylpolitik,asylsökande (process)

Asylsökande och de invandrarfientliga Suomi Ensin-aktivisterna har igen slagit läger bredvid varandra i Helsingfors centrum, skriver Helsingin Sanomat.

De asylsökande har slagit upp sitt läger utanför Kiasma och Suomi Ensin på andra sidan Mannerheimvägen vid Paasikiviplatsen.

Polisen och staden har gett tillstånd för båda lägren. På tisdag kväll fanns färre än ett dussin personer på plats i vardera läger.

De båda lägren vräktes från Järnvägstorget tidigare i somras av säkerhetsskäl, de hade då demonstrerat sedan februari.

Demonstrationen orsakade omedelbar fara för människor som rörde sig i närheten, sade polisen i samband med vräkningen i slutet av juni.

Jari Taponen från Helsingforspolisen har tidigare uppskattat att det under våren i samband med demonstrationen skett ett tjugotal misshandelsfall där någon av Suomi Ensin-demonstranterna är misstänkt gärningsman.

Polisen driver bort demonstranterna i Suomi Ensin-lägret. Järnvägstorget i Helsingfors, 26.6.2017.
Polisen drev bort demonstranter från Järnvägstorget i juni. Polisen driver bort demonstranterna i Suomi Ensin-lägret. Järnvägstorget i Helsingfors, 26.6.2017. Bild: Cecilia Wikman polisen,Järnvägstorget, Helsingfors stad,Suomi Ensin

För två veckor sedan stoppade polisen också ett försök att återupprätta den främlingsfientliga demonstrationen på Järnvägstorget.

I motsats till demonstrationen på Järnvägstorget får de två lägren inte övernatta på sina nya platser, skriver HS. Också tälten är den här gången mindre.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen