Hoppa till huvudinnehåll

Östnyländsk jordgubbsföretagare odlar i Estland - billigare arbetskraft lockar

Jordas jordgubbsstånd vid S-market i Borgå
Ungefär hälften av Björn Jordas sålda jordgubbar är odlade i Estland. Jordas jordgubbsstånd vid S-market i Borgå Bild: Yle / Petter Blomqvist jordgubbe,Borgå,Lappträsk,Estland

Björn Jordas från Lappträsk har odlat jordgubbar på både finsk och estnisk mark i många år. Han säger att skillnaden mellan bären är små och att många har fördomar mot estniska jordgubbar.

Efter en kall försommar har jordgubbssäsongen kommit igång på allvar. Björn Jordas estniska jordgubbar brukar ända vara färdiga några veckor innan de finska tack vare det varmare vädret. Han ser många fördelar med att odla också i Estland.

Priset på Jordas estniska jordgubbar på en gul skylt.
Enligt Bjarne Westerlund vid SLC är det viktigaste att produktens ursprungsland är tydligt märkt. Priset på Jordas estniska jordgubbar på en gul skylt. Bild: Yle / Petter Blomqvist jordgubbe

– Vi kan hålla produktionskostnaderna nere eftersom både markpriserna och arbetskraften är en aning billigare i Estland. Det reflekteras också i priserna när de säljs. Nu börjar ändå arbetskraftens kostnader vara ganska nära finsk nivå, säger Jordas.

Små skillnader

De flesta av kunderna verkar inte känna till att det är en finländsk odlare som står bakom även de estniska bären.

– Jag brukar nog alltid köpa inhemskt för att stöda det egna landet, men nog låter det ju fint. Jag skulle säkert kunna tänka mig att köpa de estniska också, säger en dam när det förklaras.

Dessa jordgubbsbuskar ska ge mogna jordgubbar under nästa vecka.
Det varmare vädret gör att estniska jordgubbar blir färdiga några veckor tidigare än finska. Dessa jordgubbsbuskar ska ge mogna jordgubbar under nästa vecka. Bild: Yle/Patrick Stenbacka jordgubbsplanta

Enligt Jordas är det knappt någon skillnad mellan de estniska och de finska jordgubbarna och de flesta skulle antagligen inte märka några olikheter.

– Vi odlar samma sorter med samma metoder, det enda som skiljer är att jordmånen ger aningen annorlunda smak, säger Jordas.

Viktigaste är konsumentinformationen

Bjarne Westerlund är verksamhetsledare på Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund i Nyland. Han säger att det är rätt ovantligt med finska odlare som även äger odlingsmark utomlands.

– Det förekommer men bara i några enstaka fall, säger Westerlund.

Han ser inga problem med verksamheten så länge kunderna vet vad de betalar för.

– Det viktigaste är att ingen köper utländska bär under uppfattningen att de är inhemska, säger Westerlund.

Jämlik försäljning

Vid Jordas stånd vid Näse S-Market är de estniska jordgubbarna tydligt märkta. Jordas säger att han ändå förstår varför många väljer exklusivt finska jordgubbar.

– I nuläget är det ganska jämnt i fördelningen mellan de estniska och finländska jordgubbar som säljs. Jag förstår nog väl att många vill välja inhemskt för att stöda det egna landets producenter. Jag ser inga rätt eller fel med någondera valet, säger Jordas.

jordgubbar på Salutorget
Många väljer inhemskt för att stöda det egna landets odlare. jordgubbar på Salutorget Bild: Yle/Linnea de la Chapelle salutorget i helsingfors