Hoppa till huvudinnehåll

Rosenparken föll offer för varma vintrar

Rabatt med några få rosor. Kråka i bakgrunden.
Det är en dyster rosenrabatt som kråkan hoppar i. Rabatt med några få rosor. Kråka i bakgrunden. Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå

Vanligtvis är rosenparken, alltså parkområdet mellan Borgå Gymnasium och Lyceiparkens skola, fylld med blomsterprakt den här tiden på året. I år blommar de röda ädelrosorna väldigt dåligt.

De två långa rabatterna i mitten av parken brukar vara fyllda av ädelrosor. I år har bara några enstaka blommor skuffat sig upp genom jorden.

– De tre senaste vintrarna har snötäcket varit tunt eller inte funnits alls. Det har skadat rosorna, säger Inkeri Tarkiainen som är ansvarig trädgårdsmästare vid Borgå stad.

Ädelrosorna av arten Hanne skulle vara vintertåliga, men våra snöfattiga vintrar tog kål på dem.

Borgå gymnasium
Så här fint blommade rosorna år 2009. Arkivbild. Borgå gymnasium Bild: Yle/ Linda Söderlund borgå gymnasium

Enligt Tarkiainen har man inte heller kunnat skydda rosenbänkarna med torv eller granris eftersom det milda och emellanåt våta vintervädret skulle ha fått vinterskyddet att börja mögla.
I bakgrunden borgå gymnasiums gula hus, i förgrunden en lång blombänk som är nöstan bara mylla.
Så här ser rosenrabatterna ut i år. I bakgrunden borgå gymnasiums gula hus, i förgrunden en lång blombänk som är nöstan bara mylla. Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,Borgå gymnasium,rosenparken i borgå

Nya rosor nästa år

Nästa sommar ska parken igen fyllas med blommande rosor.

– Nästa vår planterar vi nya ädelrosor. Vi har ännu inte bestämt vilken art vi använder, men helst en med mörkröda blommor.

Tarkiainen säger att man den här gången försöker hitta en art som är tåligare än den förra. Hon säger att ädelrosor brukar blomma redan första sommaren efter att de planterats.

Tre blombuskar i vitt och ljusrött
Som tur är kantas parken av blommor fast rabatterna i mitten står nästan tomma. Tre blombuskar i vitt och ljusrött Bild: Yle/ Mira Bäck blommor (prydnadsväxter)

Det lönar sig inte att byta ut rosenbuskarna redan i år eftersom sommaren redan är långt liden, vintern kommer för tätt inpå.

– Jag beklagar att invånarna inte får njuta av rosorna i år. Som tur är växer de andra blommorna i parken bra och erbjuder åtminstone en del blomsterprakt.

Läs också