Hoppa till huvudinnehåll

Solenergin växer kraftigt under de kommande åren – men Finland är långt efter Sverige

Vita moln och ljusblå himmel reflekteras mot solpaneler.
Vita moln och ljusblå himmel reflekteras mot solpaneler. Bild: Mostphotos/Markus Gann solpaneler,solenergi,solen,förnybar energi

Solenergi har blivit en allt mer populär energiform i Finland. För tillfället byggs landets största solenergipark i Nurmo i Södra Österbotten.

Solenergi håller verkligen på att slå igenom i Finland som en alternativ energiform, enligt Raimo Lovio som är professor i miljö- och innovationsledarskap på handelshögskolan vid Aalto-universitetet.

– Genombrottsåret var 2015. Då mångdubblades försäljningen av solenergi på ett år. Förra året fördubblades kapaciteten och den kommer troligtvis att fördubblas även i år. Fördubblingen kommer troligtvis att fortsätta under de närmaste två åren, säger Lovio.

Enligt Lovio sker ökningen mestadels bland företag på grund av att de får investeringsstöd av Arbets- och näringsministeriet. Exempelvis är köpcentrum för tillfället mycket intresserade av solpaneler. Enligt Lovio har även industrin börjat förse sina fastigheter och tomter med solpaneler.

Solstrålar reflekteras mot solpanel.
Solstrålar reflekteras mot solpanel. Bild: Mostphotos/Benjamin Haas solpaneler,solenergi,solen,energi,förnybar energi

Finlands största solenergipark byggs för tillfället i anslutning till livsmedelsföretaget Atrias produktionsanläggning i Nurmo. Sammanlagt ska cirka 24 000 solpaneler byggas på ett flera hektar stort område i Nurmo. Investeringen kostar nästan 7 miljoner euro och kommer att producera fem procent av den energi som används vid anläggningen.

– Energiföretag blir också allt mer intresserade av solenergi. Även hushåll och jordbruk har en betydelse för populariteten, säger Lovio.

Lönsamheten har ökat

Enligt Lovio beror den allt större populariteten på att solenergi har blivit allt mer ekonomiskt lönsamt både för företag och kommuner samt för jordbruk och egnahemshus.

– Den ekonomiska lönsamheten kommer framförallt av att priset på solpaneler och växelriktare har sjunkit. Det är även billigare att montera panelerna på taken medan priset på el har hållits på en relativt hög nivå, säger Lovio.

Men några snabbvinster ska man inte hoppas på. Lovio uppskattar att investeringar i solenergi betalar sig tillbaka inom drygt tio år.

solpanel
Solpaneler på ett egnahemshustak. solpanel Bild: Andreas Frejborg solpanel

Även om solenergibranschen växer ordentligt är Finland ändå långt efter andra länder med att ta solenergi i bruk. Enligt Lovio beror det på att Finland insåg fördelarna med solenergi fem år efter alla andra, år 2015.

För tillfället har Finland en produktionskapacitet på 30 megawatt medan Sverige har 200 megawatt, Danmark 1 000 megawatt och Tyskland 50 000 megawatt.

– Tyskland är det ledande solenergilandet. I Tyskland produceras åtta procent av elen med solenergi medan den genomsnittliga mängden i Europa är 2,5 procent. Danmark ligger på två procent medan Finland ligger långt under en procent.

– Det man kan utläsa från siffrorna är att vi är bland de sista i Europa som producerar solenergi, men hoppas att det vänder.

När klättrar Finland upp till Sveriges nivå?

– Sverige går väldigt fort framåt eftersom konsumenter i Sverige får mycket mera stöd än finländare. Med det nuvarande systemet kommer det att vara svårt att komma upp till samma nivåer som Sverige, säger Lovio.

De alternativa energiformerna intresserar finländare men för tillfället släpar solenergi ordentligt efter de andra energiformerna även om 98 procent av finländarna skulle vilja att mängden solenergi ökar.

Vindkraftverk i Jeppo.
I Finland är värmepumpar och vindkraft mycket större energiformer än solenergi. Vindkraftverk i Jeppo. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Jeppo,vindkraftverk,vindmölla

– Värmepumpar är en överlägsen etta i Finland bland de nya energiformerna. För tilfället producerar de redan 6 terawattimmar. Vindkaften kommer också att öka bra under det här året. Jämfört med dessa två är solenergi en väldigt liten energiform. Just nu är solenergi främst jämförbart med att spara på el. Istället för att köpa el så producerar du det själv, säger Lovio.

Texten är en översättning av Yle uutisets artikel skriven av Pekka Pantsu.