Hoppa till huvudinnehåll

Stor förväntan inför kvalet: ”Vi ska njuta”

Jani Lyyski med händerna i luften
Jani Lyyski ser fram emot kvalmatcherna mot Legia. Jani Lyyski med händerna i luften Bild: Matti Raivio/All Over Press fotboll,IFK Mariehamn,Jani Lyyski,lyyski

Det gäller att hålla laget kompakt och utnyttja kontringarna. Det är matchplanen för IFK Mariehamn i kvalmatchen mot Legia Warszawa, säger lagkaptenen Jani Lyyski.

På onsdag klockan 21 drar kvalet till Champions League igång för IFK Mariehamn. Då ställs man mot polska mästarna Legia Warszawa på hemmaplan i Mariehamn.

Kvalmatchen är den hittills största i IFK:s historia och lagkaptenen Jani Lyyski är förväntansfull.

– Det är överraskande lugnt. Jag trodde det skulle vara mer nervöst men det är mer förväntan. Jag kan knappt vänta på morgondagen.

Är alla i laget lika förväntansfulla?

– Det verkar så. Det är extra mycket skratt och det ligger en enorm förväntan i luften. Vi har pratat mycket om att gå in och njuta av situationen och det hoppas jag att vi kan göra, säger han till Yle Sporten.

Räknar med att Legia kommer att föra matchen

Legia Warszawa spelade i Champions League förra säsongen och slutade då trea i gruppen efter Borussia Dortmund och Real Madrid.

Legia är favoriter i den här kvalomgången och Lyyski räknar med att motståndarna kommer att ta tag i taktpinnen genast från start.

– På videoklipp ser de ut att vara ruskigt bra. Jag vet av erfarenhet att kommer man bra in i matchen och klarar första anstormningen så brukar det lugna ner sig.

– Nyckeln ligger i att gå in och tycka att det är roligt och våga göra sitt bästa. Vår matchplan är att hålla laget kompakt och när vi får bollen så ska passningarna gå rätt så vi har chans att kontra. På det sättet kan det passa oss ganska bra, säger han.

Karim Benzema med bollen
Legia mötte Real Madrid i Champions League förra säsongen. Karim Benzema med bollen Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press fotboll,Real Madrid,Karim Benzema,sport

Har ni något resultatmål imorgon?

– Nej, inte överhuvudtaget. Vi ska göra vår bästa match för säsongen men det gäller alltid. Vi har analyserat den senaste matchen i ligan och förhoppningen är att göra en bättre insats. Just nu är det årets viktigaste match men när den är över är nästa match igen årets viktigaste, säger Lyyski.

Hur rankar du det här i din karriär?

– På ett personligt plan är det stort att få bocka av att man spelat en kvalmatch i Champions League. Man får inte så många chanser så det gäller att gå ut och fångar matchdagen och njuta, säger han.

I Legia Warszawa spelar Kasper Hämäläinen som Lyyski var klubbkamrat med under några säsonger i Stockholmsklubben Djurgården.

– Jag har pratat med honom och vi kommer nog att ta en kaffe ikväll. Imorgon har vi nog ingen kontakt. Vi pratar mest gamla minnen, vi bodde 50 meter från varandra under två års tid, säger Lyyski.

Kasper Hämäläinen firar mål.
Kasper Hämäläinen spelar i Legia. Kasper Hämäläinen firar mål. Bild: imago/Newspix/All Over Press Kasper Hämäläinen

Läs också