Hoppa till huvudinnehåll

Turister trivs i Vasa trots kylig sommar

Parkchef Tuomas Luukkonen ute i grönskan vid Top Camping i Vasa.
Tuomas Luukkonen är chef för Top Camping och Tropiclandia. Parkchef Tuomas Luukkonen ute i grönskan vid Top Camping i Vasa. Bild: Yle/Moa Mattfolk turism,Österbotten,Vasa,parkchef

Det går hyfsat för såväl Top Camping som Tropiclandia i Vasa. Trots att sommaren i Österbotten hittills mestadels varit kylig är besökarna fler än ifjol. Men visst drömmer vi om varmare sommardagar, säger parkchef Tuomas Luukkonen.

- Det bästa är nog att besökarna från Sverige hela tiden blir fler, vårt samarbete med Wasaline är bra och vi märker att allt fler kommer till oss från Umeå, säger Luukkonen som är parkchef och vd.

Top Camping i Vasa.
Campingplatsen Top Camping i Vasa. Top Camping i Vasa. Bild: Yle/Sarah Karjalainen vasklot,Vasa

Vid campingen på Vasklot noterar man hittills i sommar omkring sju procent fler gäster än ifjol. Vid vattenparken Tropiclandia ligger ökningen kring fyra procent.

- Det är tacksamt att vi har en ökning. Men de senaste somrarna har alla varit kyliga eller regniga så de siffror vi har att jämföra med är ju inga toppensiffror, medger Luukkonen.

Riktigt nöjd vore han med en ökning på 20 procent, och dit tror han att man kunde nå om resten av sommaren skulle bjuda på ett väderlyft.

- Vi väntar helt klart på de där riktigt varma dagarna, inte minst för Tropiclandias del. Det som många inte känner till är ju att även utebassängerna är uppvärmda, så de stora besökarskarorna kommer först när solen gassar.

Wasalandia fattas

I fjol var första året som nöjesparken Wasalandia stod stilla efter stängningsbeslutet 2015. Och nöjesparken fattas fortfarande tycker Tuomas Luukkonen.

- Det påverkar oss fortfarande, det ser klart färre barnfamiljer än under de åren när Wasalandia drog, säger Luukkonen.

Men parkchefen ser också ljusglimtar.

- Vi företagare i turismbranschen blir hela tiden bättre på att jobba tillsammans och exempelvis sy ihop attraktiva paket som lockar kunder.

Dessutom tycker Luukkonen att responsen som kommit från kunderna i år har varit väldigt positiv.

- Vi har positiva och nöjda kunder som säger att de gärna kommer tillbaka, det känns fint.

På campingplatsen är luften mild, men himlen grå. Tuomas Luukkonen kollar sin väderapp i mobilen, det ska regna i Vasa idag.

- Jag kollar vädret minst tjugo gånger per dag eller i alla fall varje timme, det är turismföretagarens vardag.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten