Hoppa till huvudinnehåll

Brasiliens ex-president dömd till fängelse för korruption

Brasiliens ex-president Luiz Inácio Lula da Silva
Brasiliens ex-president Luiz Inácio Lula da Silva Bild: AFP / Lehtikuva Luiz Inácio Lula Da Silva,Brasilien,luiz inacio lula da silva

Brasiliansk domstol har dömt landets förre president Luiz Inácio Lula da Silva till 9,5 år i fängelse för korruption. Han kommer att förbli på fri fot i väntan på att domen överklagas.

Lula har funnits skyldig till att ha tagit emot mutor på 3,7 miljoner reais, motsvarande 1,2 miljoner dollar från byggföretaget OAS SA.

Pengarna ska företaget enligt åklagaren ha använt för att renovera Lulas strandlägenhet. I utbyte fick byggföretaget hjälp att ro hem ett kontrakt med det statsägda oljebolaget Petrobras.

Ex-presidenten har bestridit anklagelserna och hävdat att rättegången är politiskt motiverad och att det är fråga om en häxjakt.

Fallet är det första av fem åtal mot honom.

Petrobras
Oljebolaget Petrobras i centrum av härvan. Petrobras Bild: EPA Petrobras

Lula åtalades i september förra året för korruption och penningtvätt. Det var första gången ex-presidenten åtalades direkt för korruption, trots att misstankarna har cirkulerat i flera år.

Domen är en del av de omfattande brottsutredningarna kring det statliga oljebolaget Petrobras, som i åratal betalade mutor åt ledande politiker eller finansierade deras kampanjkostnader.

Federala åklagare har anklagat Lula för att vara hjärnan bakom korruptionshärvan.

Populär bland folket

Lula har tidigare låtit förstå att han siktade på en politisk comeback i presidentvalet 2018 som kandidat för den brasilianska vänstern. Trots åtalen är han populär hos många av väljarna.

Lula, som har en bakgrund i den brasilianska arbetarklassen, satt på presidentposten från 2003 till 2011. När han lämnade ämbetet hade han ett stöd på 83 procent bland befolkningen.

USA:s före detta president Barack Obama kallade Lula en gång för den mest populära politikern på jorden.

Under Lulas presidentskap var Brasilien ett av världens snabbast växande ekonomier. Hans ambitiösa utrikespolitik höjde också landets status på den internationella arenan.

Just nu befinner sig Brasilien i sin värsta recession sedan 1930-talet.

Källa: Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes