Hoppa till huvudinnehåll

Camilla Richardsson tillbaka från hög höjd – genast personligt rekord

Camilla Richardsson, 2017.
Camilla Richardsson gjorde lätt nytt rekord. Camilla Richardsson, 2017. Bild: Yle / Tomi Hänninen Camilla Richardsson

Efter ett två veckor långt läger på hög höjd i franska Font Romeu i Pyrenéerna förbättrade Vasa IS-damen Camilla Richardsson i Elittävlingarna i Joensuu sitt personbästa på 3000 meter från 9.15,96 till att nu lyda 9.14,35.

Ett resultat som lovar gott med tanke på VM i London.

– Det känns otroligt bra. Det förra rekordloppet kändes svårt och nu kändes det lätt trots att det gick fortare. Jag orkade ändå inte spurta som jag hade hoppats, berättade Richardsson till STT.

Segern i loppet gick till japanskan Kasumi Nishihara som klockades för tiden 9.12, 97. Också en annan japanska, Kyoka Kudo, hann i mål före Richardsson som var trea i loppet.

Redan uttagen till VM

Richardsson är redan uttagen till VM i London där hon skall löpa 3000 meter hinder. Nästa gång Camilla testar formen blir i hinderloppet i Lapinlahti kommande söndag.

– Mitt mål är att underskrida 9.40 i hinder. Det kommer att vara ett tufft startfält i Lapinlahti.

I Kalevaspelen deltar Richardsson också i hinderloppet, då med enda målsättningen att vinna FM-guld.

Nygård lyckades i tresteg

Sanna Nygård, också hon från Vasa IS, gjorde en bra trestegsserie. Nygård som var trea i tävlingen hoppade i fjärde omgången sitt längsta hopp 13,57 i för stark medvind medan hennes nästlängsta mätte 13,53 i godkänd vind.

Segern gick till tyskan Neele Eckhardt med 13,88. Kira Kytölä noterades för säsongsbästa 12,52 och Esbo IF-damen var åtta.

Finländskt bottennapp i spjuttävlingen

Sällan har de finländska spjutkastarna presterat så dåligt som i sommar, Tero Pitkämäki och Oliver Helander de enda undantagen.

I Joensuu var Lassi Etelätalo med resultatet 75,13 vassast utav de finländska kastarna medan Jani Kiiskilä noterade 75,08.

Tjecken Jakub Vadlejch stod för segerbågen som mätte 84,59. Förutom Vadlejch kastade endast esten Magnus Kirt över 80 meter då han fick upp ett kast på 80,52 i det regninga vädret.

Linda Sandblom hittar inte formen

Hangö IK:s Linda Sandblom har svårigheter att hitta formen. I Joensuu rev hon ut sig på höjden 179 för att sluta fyra i tävlingen. Sandblom har som bäst 2016 överskridit 193.

Till VM i London krävs ett hopp över 194 cm.

Häckdamerna i rekordfart

Lotta Harala och Viivi Avikainen löpte båda personligt rekord på damernas korta häck. Harala klockades för personbästa 13,25 och Avikainen för 13,32.

Nooralotta Neziri var endast tredjebäst utav finländskorna då hon noterade tiden 13,50. Segern gick till Nigerias Lindsay Lindlay.

Här hittar ni alla resultat från Elittävlingarna i Joensuu.