Hoppa till huvudinnehåll

”Det kan bli allt från en helt vanlig kväll till total katastrof” - spänd stämning på Åland inför CL-match

IFK Mariehamn-supportrar på läktare med grönvit flagga.
Ålänningar hoppas på fotbollsfest ikväll men känner samtidigt oro. IFK Mariehamn-supportrar på läktare med grönvit flagga. Bild: Ålands Radio/TV Åland,IFK Mariehamn,Uefa Champions League,Legia Warszawa

På Åland ser många fram emot kvällens historiska kvalmatch i Champions Leauge då hemmalaget IFK Mariehamn tar emot det polska laget Legia Warszawa.

Men samtidigt finns också en stor oro bland ålänningarna om vad kvällen ska föra med sig och både polis och sjukhus har höjd beredskap.

Legia Warszawa, som är ökända för sina problemsupportrar, har mer än en gång skämt ut sig på den europeiska fotbollsscenen. Klubben brottas med våld och rasism och har flera gånger straffats av UEFA.

Boende på Idrottsgatan, som ligger strax intill fotbollsarenan Wiklöf Holding Arena, känner oro inför kvällen och är starkt kritiska mot den bristande informationen gällande säkerheten i samband med matchen.

- Det måste skötas bättre och vara klar information. Värst är när man inte vet någonting. Vi upplever att polisen har skött det bra, men att IFK Mariehamn inte har skött det bra, säger Arn-Henrik Blomqvist som bor på Idrottsgatan.

Fyra gripna under natten men polisen är lugn

Under natten anlände 60 av det polska lagets supportrar till Mariehamn och fyra av dessa har gripits när de gjorde motstånd mot polisen. Totalt väntas cirka 100 fans anlända från Legia Warszawa men det har också talats om 200 fans.

Maria Hoikkala, polismästare på Ålands polismyndighet, säger att man har en god planering inför matchen och fått god förstärkning från fastlandet.

- Jag har svårt att tro att man skulle behöva vara rädd för sin egen säkerhet när man rör sig ute på stan. Stökigt kan det förstås bli men vi finns till för att trygga den allmänna ordningen och var och ens säkerhet, säger Maria Hoikkala.

Polismästare Maria Hoikkala står framför en vägg och blir intervjuad.
Polismästare Maria Hoikkala tycker inte man ska vara orolig. Polismästare Maria Hoikkala står framför en vägg och blir intervjuad. Bild: Robert Jansson, Ålands Radio/TV Åland,polisen,Uefa Champions League,Legia Warszawa,maria hoikkala

Den åländska polisen kommer bland annat att patrullera i Mariehamn, vaka vid färjankomsterna där man misstänker att supportrar finns ombord och närvara vid kvällens match.

Trots att största delen av polisens styrkor är koncentrerade till Mariehamn menar Maria Hoikkala att det finns resurser om det skulle hända något på övriga Åland. Hon förklarar att man har en skild organisation för matchen så att den dagliga verksamheten kan löpa på som vanligt vid sidan.

Tar hjälp av poliser från fastlandet

Den åländska polisen har tidigare meddelat att man tar hjälp av poliser från fastlandet till kvällens kvalmatch.

Enligt uppgift till Ålands Radio rör det sig om mellan 100 och 150 kravallpoliser som finns på plats på Åland, men den uppgiften kommenteras inte av kommissarie Nina Rasmus som sköter polisens planering inför matchen.

- Vi går aldrig ut offentligt med vår planering eller med hur många poliser som finns tillgängliga vid ett visst evenemang, säger Nina Rasmus.

”Det kan bli allt från en helt vanlig kväll till total katastrof”

Vid akutmottagningen på Ålands centralsjukhus har man förstärkt läkar- och sjuksköterskebemanningen samt ökat antalet närvarande väktare på sjukhuset. Dessutom har man låst ytterdörren.

- Vi har haft ett nära samarbete med polis och ambulans och fått regelbundna rapporter gällande vad man kan vänta sig och därför har vi gemensamt beslutat det här, säger Jonas In de Betou, vikarierande klinikchef på akuten.

Dessutom har man beredskap att ringa in extra personal om det blir ett katastrofläge där det kommer in fler skadade än vad resurserna räcker till.

In de Betou menar att man har lite spänt läge, speciellt eftersom att man inte vet vad man ska förvänta sig av kvällen.

- Det kan bli allt från en helt vanlig kväll till total katastrof, säger han.

Fler polska supportrar har anlänt under dagen

Flera polska supportrar har under dagen anlänt till Mariehamn med färja men några insatser från polisen har inte behövts utan situationen har varit lugn.

Legias supportrar demonstrerar.
Mellan 100-200 polska supportrar väntas till kvällens match. Legias supportrar demonstrerar. Bild: EPA/Bartlomiej Zborowski legia warszawa

De polska supportrarna Stanislaw och Marek tror det kommer att bli en ganska enkel match för Legia.

-Jag tror vi vinner med 5-0, säger Marek som tillägger att han tror att det inte kommer fler än 100 – 200 polska supportrar eftersom det är så svårt att ta sig till Åland.

IFK-supportern David Jansson hoppas och tror att kvällens match kommer att vara ganska lugn, samtidigt iakttar IFK-supportrarna försiktighet.

- Vi kommer att samlas innan matchen men platsen beror på var de polska supportrarna befinner sig för vi vill inte styra någon samling nära dem, säger David Jansson.

Biljetterna till matchen slutsålda

Biljetterna till kvällens match på Wiklöf Holding Arena, som tar 1635 åskådare, är sedan länge slutsålda och IFK Mariehamns klubbdirektör Peter Mattsson hoppas på en härlig fotbollskväll.

Klubbdirektör Peter Mattsson sitter ner och ler.
Klubbdirektör Peter Mattsson hoppas på bra stämning och fin fotbollsunderhållning. Klubbdirektör Peter Mattsson sitter ner och ler. Bild: Ålands Radio/TV Åland,IFK Mariehamn,Legia Warszawa,Uefa Champions League,peter mattsson

- Vi är naturligtvis mycket glada att vi får en fullsatt arena på denna historiska match och vi hoppas på bra stämning och fin fotbollsunderhållning, säger Peter Mattsson.


Läs också