Hoppa till huvudinnehåll

En kvart i bastun dagligen kan skydda dig mot blodtryckssjukdomar

Bastutillbehör på strand vid vattnet.
Bild: Mostphotos Bastutillbehör på strand vid vattnet. Bastu,sommar,stugliv,björkkvast

Män som badar bastu mer än fyra gånger i veckan är betydligt mindre utsatta för blodtryckssjukdomar. Det visar en ny undersökning vid Östra Finlands universitet.

Närmare varannan finländare som fyllt 30 år lider av förhöjt blodtryck, och bland män är blodtryckssjukdomar speciellt vanliga.

Nu har forskarna upptäckt att männen kan skydda sig mot blodtryckssjukdomar genom att flitigt bada bastu.

I undersökningen deltog 1 600 män i medelåldern, som följdes upp i 20 års tid.

Resultaten visar att de män som badar 4-7 gånger i veckan är hälften mindre utsatta för blodtryckssjukdomar.

Att bada bastu är ett trevligt sätt att ta hand om sin hälsa.― Jari Laukkanen, specialläkare i kardiologi

Undersökningen är en del av ett större forskningsprojekt vid Östra Finlands universitet.

Där har man genom tidigare forskning fått fram att flitigt bastubad både minskar dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar och risken att bli dement.

Den nya undersökningen är publicerad i den medicinska tidskriften American Journal of Hypertension.

"En gång i veckan räcker inte"

Åtminstone en kvart i bastuvärmen krävs för att blodtrycket ska sjunka, säger Jari Laukkanen, specialläkare i kardiologi.

- Då stiger pulsen och blodkärlen vidgas. När blodet har mer plats att cirkulera sjunker också blodtrycket.

- I varma temperaturer koncentreras blodcirkulationen speciellt till hudens ytliga blodkärl. Det är kroppens sätt att reglera värme, säger Laukkanen.

Effekten förstärks ju oftare man badar. En gång i veckan räcker inte, konstaterar Laukkanen.

- Blodtrycket sjunker ganska direkt till följd av att man vistas i bastuvärmen, men effekten varar en relativt kort tid. Det gäller att bada regelbundet för att hålla blodtrycket i styr.

Inne i en bastu.
En kvart på bastulaven gör gott för hälsan. Inne i en bastu. Bild: Robert Nilsson Bastu,bastubad,bastur

Förhöjt blodtryck beror ofta på dåliga levnadsvanor, men kan också vara ärftligt. Att bada bastu är ett trevligt sätt att ta hand om sin hälsa, menar Laukkanen.

- Det är också någonting som alla finländare i praktiken har möjlighet till, oberoende av socioekonomisk status.

Många frågetecken kring bastubad - fortsatt forskning behövs

Man vet ännu inte med säkerhet varför vi mår bra av att bada bastu.

Forskningen är fortfarande i startgroparna, men hittills har man hittat två möjliga förklaringar.

En biokemisk teori är att hjärnan börjar producera mera endorfiner, vilket skapar en känsla av välbefinnande. På samma sätt ökar endorfinutsöndringen när man motionerar.

- Forskningsresultaten är ändå rätt opålitliga, eftersom endorfinhalten i hjärnan inte går att mäta. Resultaten baserar sig endast på blodprov, säger Laukkanen.

Forskare tror att den varma, stillsamma atmosfären i bastun skapar en känsla av trygghet och en återkomst till barndomen.

Den andra förklaringen är psykologisk. Forskarna tror att den varma, stillsamma atmosfären i bastun skapar en känsla av trygghet och en återkomst till barndomen - till och med till tiden före födseln.

Teorierna är inte nödvändigtvis i konflikt med varandra, säger Laukkanen.

- Det finns ändå många frågetecken, och speciellt nu när bastutraditionen sprider sig utomlands är det viktigt att forska vidare, säger Laukkanen.

Goda råd för bastubad

Det finns ingen gyllene regel för bastubad, utan det mesta handlar om preferenser, säger Lasse Viinikka som är före detta ordförande för Finska bastusällskapet.

- Till exempel värmetoleransen är fullständigt individuell, men den rekommenderade temperaturen ligger mellan 80 och 100 grader.

Den som är ovan råder Viinikka att börja med tio minuter i en 90 grader varm bastu.

Björkved.
Med björkved blir bastun fortare varm. Björkved. björkved

- Börjar man känna sig yr, trött eller illamående vet man att det är dags att gå ut. Detsamma gäller om huden börjar bränna - det är möjligt att få brännsår av alltför kraftigt bastubad, säger Viinikka.

Han rekommenderar att värma bastun med björkved, speciellt om ugnen är stor.

- Då blir bastun fortare varm. Det lönar sig att riva bort barken, eftersom den bildar mycket sot som smutsar ned ugnen.

- När man kastar bad är det bra att låta vattnet strila över stenarna, i stället för att hälla hela skopan på en gång. Då får man upp en jämn ånga som inte känns alltför het, tillägger Viinikka.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa