Hoppa till huvudinnehåll

En loppmarknad för både små och stora skattletare

Smycken på ett bord.
Marina Albrechts smycken sålde bra. Smycken på ett bord. Bild: Yle/Sofia Strömgård loppmarknader,smycken,Halsband,loppis

På loppmarknader kan både stora och små skatter gömma sig. Till loppiset i Hedåsen i Gumbostrand i Sibbo tog sig många skattletare på onsdag kväll.

Redan en kort stund efter att dörrarna till Hedåsen har öppnat är det stora rummet nästan fullt. När man går på lopptorg lönar det sig helt klart att vara ute i god tid.

När man strosar omkring för att se vad folk har till salu, får man också en inblick i deras liv, på ett synnerligen intimt sätt.

Korvskylt.
Kanske någon vill köpa en korvskylt? Korvskylt. Bild: Yle/Sofia Strömgård loppmarknader,korvskylt

En bok om trädgårdsskötsel, en kettlebell och en osmaklig prydnadssvan i porslin säger mer om en person än vad man kanske kunde tro. Bara fantasin sätter gränser.

I lokalen doftar det av gamla saker – lite av damm, lite av läder och lite av sängkläder som legat ihopvikta för länge. Det utlovas billiga priser och det är bara att sätta igång att snabbt rota igenom alla högar i jakten på eventuella skatter.

Gärna fler loppmarknader

Stina Jonsdottir och Diana Hed-Krook från Sibbo är nöjda över sina loppisfynd.

– Jag har hittat en jättefin halsduk och en korg som jag tänkte att skulle vara bra till lök eller vitlök. Och ett pärlarmband som är handgjort, säger Jonsdottir.

Diana Hed-Krook har precis köpt en långärmad skjorta i olika färger och ett pärlhalsband som hon redan fått runt halsen.

Diana Hed-Krook och Stina Jonsdottir.
Diana Hed-Krook och Stina Jonsdottir var nöjda med sina loppisköp. Diana Hed-Krook och Stina Jonsdottir. Bild: Yle/Sofia Strömgård Loppmarknad,stina jonsdottir

Hed-Krook brukar ofta gå på loppis och hon har gått igenom alla lopptorg i Borgå under den senaste månaden. Hon söker främst efter kläder och smycken. Hon brukar inte sälja på loppis själv.

Jonsdottir tycker att det borde ordnas loppis oftare i Sibbo, och gärna på fler byagårdar. Hon går när det ordnas men annars brukar hon föra överblivna saker och kläder till Samaria.

– Jag söker inte efter någonting speciellt. Om jag råkar se någonting trevligt så köper jag det.

Smycken går åt

Marina Albrech säljer överlopps saker, en del gammalt och antikt men också helt oanvända prylar. I blickfånget på bordet ligger halsband, örhängen och armband. En del av dem har hon gjort själv.

Albrecht brukar sälja själv på loppis ungefär en gång om året, men med jämna mellanrum skänker hon bort saker till organisationer som säljer dem vidare till förmån för hemlösa hundar i olika Sydeuropeiska länder. Hon brukar också skänka bort större föremål till Fida.

Marina Albrecht.
Marina Albrecht älskar loppisar och köper gärna smycken. Marina Albrecht. Bild: Yle/Sofia Strömgård loppmarknader,Sibbo,gumbostrand

Loppmarknaden har inte pågått särskilt länge men hon har ändå hunnit sälja en del, bland annat några handgjorda smycken hon knåpat ihop själv.

– Jag har sålt mycket till ett billigt pris. Men det bästa har jag sålt redan, det går alltid så.

Själv är Albrecht en riktig loppisälskare och hon går ofta på loppis om hon bara kan.

– Jag älskar smycken så jag bongar alltid dem på loppis. De är också enkla att byta eller sälja.

Gamla kaffekoppar

Efter ett tag har det blivit riktigt trångt i salen. Barn springer omkring och drar i böcker och spel som ser roliga ut. Det serveras också saft, kaffe och bullar som en del förnöjt sitter och mumsar på.

Loppmarknad i Hedåsen.
Fullt hus innan klockan 6 på kvällen. Loppmarknad i Hedåsen. Bild: Yle/Sofia Strömgård loppmarknader,hedåsen i gumbostrand

Det verkar finnas någonting för alla och både barn och vuxna i olika åldrar rotar i klädhögar, köper och säljer.

På Märta Lehtinens bord kan man hitta vita kaffekoppar prydda med små röda rosor och en del andra kärl. När det finns möjlighet säljer hon gärna på loppis.

– Jag säljer mest gamla kärl, men också lite nytt. Sådant som jag inte behöver mera.

Hon har redan sålt en del kärl av märket Arabia, till exempel en gul tekanna har fått en ny ägare.

– Fast jag inte säljer någonting mera så har jag redan gått på vinst idag!

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland