Hoppa till huvudinnehåll

Erdoğan till BBC: EU slösar bort vår tid

Recep Tayyip Erdogan håller tal framför en Turkiet-flagga.
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Recep Tayyip Erdogan håller tal framför en Turkiet-flagga. Bild: EPA/DANIEL KOPATSCH Recep Tayyip Erdogan,Turkiet,erdogan

EU är inte en nödvändighet för Turkiet, säger landets president Recep Tayyip Erdoğan. Enligt Erdoğan klarar sig Turkiet ensamt och kan stå på sina egna ben.

I en intervju för BBC säger Erdoğan att EU slösar bort Turkiets tid och att landet kommer att vara "förtröstansfullt" om EU inte accepterar det som EU-medlem.

- Europeiska unionen är inte nödvändig för oss, vi är lugna, sade Erdoğan.

Presidenten gav intervjun ett knappt år efter den misslyckade militärkuppen den 15 juli 2016. Minst 260 personer dog då soldater bombade förvaltningsbyggnader och körde stridsvagnar mot civila.

Sedan dess har undantagstillstånd rått på olika håll i landet. Mer än 50 000 människor har gripits och 140 000 har blivit uppsagda från sin tjänst. Kring 160 medier har stängts ner och 2 500 reportrar och mediearbetare har fått sparken.

Erdoğan förnekar uppgifterna om att 150 journalister hålls fängslade. I intervjun till BBC säger han att endast två personer med presskort sitter i fängelse.

EU-medlemskap allt mer osannolikt

Förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap inleddes år 2005. Förhandlingarna har gått väldigt långsamt bland annat på grund av situationen med Cypern samt människorättsfrågor.

Under det senaste året har ett medlemskap börjat verka allt mindre sannolikt.

Enligt Erdoğan vill en stor del av turkarna inte längre ha EU och anser att EU:s förhållningssätt till Turkiet är skenheligt.

Trots det sade han ändå att Turkiet inte riktigt ännu kommer att ge upp planerna på ett EU-medlemskap.

Källa: BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes