Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike sänker skatterna med 11 miljarder nästa år

Frankrikes premiärminister Edouard Philippe.
Premiärminister Édouard Philippe Frankrikes premiärminister Edouard Philippe. Bild: VALDA KALNINA Édouard Philippe

Den franska regeringen kommer att sänka skatterna för företag och privatpersoner med 11 miljarder euro nästa år, säger landets premiärminister Édouard Philippe i en intervju för tidningen Les Echos.

Skattesänkningen är större en Frankrike ursprungligen planerat. Under helgen lät Philippe fortfarande förstå att Frankrike kommer att sänka skatterna med sju miljarder euro.

- Förra veckan bestämde presidenten och jag att vi lägger i en högre växel för att vår strategi ska ha så stor effekt som möjligt, säger Philippe till tidningen.

Frankrikes president Emmanuel Macron har planerat att sänka skatterna med sammanlagt 20 miljarder euro under hans femåriga presidentperiod.

Enligt Philippe ska sänkningarna fungera som en morot för investeringar och bidra till ekonomisk tillväxt. Han säger att regeringen tror att ekonomin växer med 1,6 procent i år och 1,7 procent under de kommande tolv månaderna.

Financial Times rapporterade förra veckan att den franska regeringen har bundit sig till att sänka skatterna för banker och minska på byråkratin för att få finansinstitut från London att flytta till Paris efter brexit.

Källor: STT, AFP