Hoppa till huvudinnehåll

Gigantiskt isberg lossnade på Antarktis

En spricka i isberget Larsen C på Antarktis.
Sprickan i berget Larsen C upptäcktes första gången för tio år sedan. Bilden är tagen i november 2016. En spricka i isberget Larsen C på Antarktis. Bild: EPA/NASA Antarktis,Larsen C

Ett gigantiskt isberg som väger en biljon (tusen miljarder) ton har brutit sig loss från Antarktis, uppger forskare.

Forskarna har följt med en växande spricka i isberget Larsen C i flera månader. Sprickan upptäcktes för första gången för tio år sedan och den började växa år 2014.

- Det var mellan måndag till onsdag som isberget bröt sig loss. Delen som lossnade hade en yta på 5 800 kvadratkilometer, uppgav universitetet i Swansea i ett uttalande.

Det här betyder att isberget är ungefär dubbelt så stort som Gotland.

Isberget, som tros få namnet A68, är omkring hälften så stort som världsrekordhållaren B-15, som bröt sig loss från ishyllan Ross år 2000. Det tros ändå vara ett av de tio största isbergen som någonsin registrerats.

Isberget kommer inte att förflytta sig långt men måste nog observeras i fortsättningen. Om vindar och strömmar knuffar berget norr om Antarktis skulle det bli en fara för sjöfarten.

Källor: FNB, BBC, AFP

 • Över nio år i fängelse för dråp i Munkshöjden

  Över nio års fängelse för dråp i Helsingfors.

  Tingsrätten i Helsingfors dömde en medelåldersman till över nio års fängelse för dråp, misshandel och olaga hot. Dådet utfördes i Munkshöjden i maj.

 • Sjöbevakare tacksamma för samarbete över Kvarken

  Räddningshelikopter från Umeå snabbt på plats.

  En räddningsflotte räddade livet på åtta personer som befann sig i sjönöd utanför Ritgrund på Kvarken i måndags. En omfattande räddningsutrustning är viktig men det gäller att komma ihåg de grundläggande sakerna också, påpekar sjöbevakningen.

 • På tv ikväll: Kvalets dominanter i kamp om kvartsfinalplatser

  Schweiz möter Frankrike i Yles TV-match på onsdagskvällen.

  Två av kvalets bästa lag, Schweiz och Frankrike, möter varandra i kvällens TV-match vid EM-slutspelet i fotboll i Holland, väl medvetna om att det krävs resultat för att nå kvartsfinalerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes