Hoppa till huvudinnehåll

Kinesiska fredspristagaren Liu Xiaobo ligger för döden – ”verkar underligt att familjen sagt nej till intubation”

En kivnna håller ett ljus invid en stor bild av Liu Xiaobo.
En kivnna håller ett ljus invid en stor bild av Liu Xiaobo. Bild: AFP / Lehtikuva kinesiska,Liu Xiaobo,demonstrationer

Den kinesiska Nobelpristagaren Liu Xiaobo har drabbats av flerorgansvikt, bland annat fungerar hans andning inte som den ska. Nu vänds blickarna mot Kinas regim i hopp om att Liu skulle få lämna landet för att få terminalvård i Tyskland.

Liu har drabbats av andningssvikt, njursvikt och septisk chock. Hans tillstånd är livshotande. Enligt sjukhuset har Lius familj tackat nej till att låta läkarna intubera honom.

- Det verkar en smula underligt, säger den svenska journalisten och Kinakännaren Ola Wong.

Den förra fredspristagaren som dog i fångenskap var Carl von Ossietzky som dödades av Nazityskland år 1938. Även han dog på ett sjukhus utsläppt från arbetslägret kort före sin död.― Ola Wong, journalist och Kinakännare

Man måste komma ihåg att fredspristagarens fru Liu Xia är under press från kinesiska myndigheter, menar Wong.

- Det handlar om hot mot henne själv och hennes familj. Vad som helst som läcker ut till allmänheten kan misstänkas vara ett resultat av kraftiga påtryckningar från säkerhetstjänsten som orkestrerar vad som sker just nu, säger Wong.

Liu Xiaobos vann Nobels fredspris 2010.
Liu Xiaobo vann Nobels fredspris år 2010. Ett år efter att han dömts till 11 års fängelse. Liu Xiaobos vann Nobels fredspris 2010. Bild: EPA Liu Xiaobo,Nobels fredspris

Liu diagnostiserades med obotlig levercancer i maj. Alldeles för sent enligt kritiker som menar att det är mera regel än undantag att kinesiska samvetsfångar nekas vård eller felbehandlas.

Att en fredspristagare nu med stor sannolikhet kommer att avlida i fångenskap är väldigt dåligt för Kinas ansikte utåt.

- Kina är medvetet om att det här ser väldigt illa ut. Den förra fredspristagaren som dog i fångenskap var Carl von Ossietzky som dödades av Nazityskland år 1938. Även han dog på ett sjukhus utsläppt från arbetslägret kort före sin död. Också han nekades att åka utomlands för att få vård.

Om det inte vore för påtryckningar utifrån skulle Kina tysta ner Liu och omnämna honom bara som en brottsling.

- I Kina har myndigheterna lyckats radera Liu Xiaobo ur medvetandet på folk. Få kineser vet vem han är, säger Wong.

Tyskland: Lius vård styrs av säkerhetstjänsten

Både Liu själv och hans familj har tidigare önskat att Liu skulle få åka till Tyskland för att få vård. Den kinesiska regimen har upprepade gånger hävdat att Liu får den bästa möjliga vården.

Efter flera uppmaningar från människorättsorganisationer tillät de kinesiska myndigheterna en tysk och en amerikansk cancerexpert besöka Liu.

Tyskland anklagar Kina för att Liu Xiaobos vård verkar vara styrd av säkerhetstjänsten och inte av läkarna.― Ola Wong, journalist och Kinakännare

Experterna konstaterade att Liu är i tillräckligt bra skick för att klara av resan till Tyskland där han skulle få terminalvård. Om transporten skulle ske tillräckligt fort skulle de tyska läkarna ha en möjlighet att göra ingrepp.

- Vad som har skett är att den kinesiska säkerhetstjänsten har övervakat mötet mellan Liu Xiaobo och både kinesiska läkare och de utländska läkarna. Efter mötet har säkerhetstjänsten valt att publicera en videosekvens av mötet där de utländska läkarna berömmer den vård Liu får i Kina.

Nobels fredspristagare, den kinesiska människorättskämpen Liu Xiaobo mot en blå bakgrund.
Liu Xiaobo var med och skrev det politiska manifestet Charta 08. Nobels fredspristagare, den kinesiska människorättskämpen Liu Xiaobo mot en blå bakgrund. Bild: EPA/LIU XIA Liu Xiaobo,Kina

Publicerandet av videosekvensen har lett till en dispyt mellan Tyskland och Kina.

- De tyska myndigheterna hade uttryckligen önskat att mötet mellan patienten och läkaren inte skulle filmas och sändas offentligt. Därför anklagar Tyskland Kina för att bryta mot patientsekretessen. Och framför allt anklagar tyska myndigheter Kina för att Liu Xiaobos vård verkar vara styrd av säkerhetstjänsten och inte av läkarna.

Det kunde ses av omvärlden som en goodwill-gest att låta Liu Xiaobo leva sina sista dagar i Tyskland.― Ola Wong, journalist och Kinakännare

Kina svarade på Tysklands anklagelser på onsdag då en talesperson för utrikesdepartementet bad Tyskland hålla sig utanför Kinas interna angelägenheter.

Ola Wong ser trots allt att Kina har en möjlighet för en diplomatisk seger.

- Kina kan behöva lite goodwill nu med tanke på hur Trump återigen har börjat kritisera Kina för landets hantering av Nordkorea. Och då kunde det ses av omvärlden som en goodwill-gest att låta Liu Xiaobo leva sina sista dagar i Tyskland.