Hoppa till huvudinnehåll

Mopedrallyt blev för mycket - nu vill Tenalabor diskutera situationen med ungdomarna

Mopeder.
En handfull mopedister kör mycket och för fort och följer dessutom inte trafikreglerna. Mopeder. Bild: Yle/Philip Stenkula åsuddsvägen

Mopedrallyt har ökat i Tenala kyrkby den här sommaren och en del Tenalabor upplever att situationen är ohållbar. Nu ska alla parter träffas för att diskutera situationen.

- Jag är mest rädd för att det ska hända någonting. Att det ska ske en allvarlig olycka, säger Maria Berg som tagit initiativ till mötet.

Berg bor i en korsning i kyrkbyn där en handfull mopedister vansinneskör, ibland många timmar per dag.

De tar fart från Lindsbybacken och kör trots att de har triangel. De kör runt runt, oftast på bakhjulet, och bränner däck.― Maria Berg, oroad granne

Hon har bott där i snart 20 år och märkt att mopedåkandet går i vågor. Vissa somrar är det värre och andra år är det ingenting alls. I år har åkandet bara blivit värre under sommarens lopp.

Vill inte förbjuda mopedåkning

Korsningen av Sockenvägen och Lindsbybacken är ingen lugn gata. Berg säger att de som bor i området är vana vid ljudet av tung trafik så som stockbilar och långtradare. Traktorer är inte heller en ovanlig syn.

Maria Berg, fotograferad i en asfalterad korsning i Tenala.
Maria Berg har tagit initiativ till diskussionen i Tenala. Maria Berg, fotograferad i en asfalterad korsning i Tenala. Bild: Malin Valtonen / Yle Tenala,mopedkörning,Västnyland,maria berg

Men vansinnesrallyn där mopedister kör runt i flera timmar och kör på ett oansvarsfullt sätt är något hon har reagerat på.

- Skulle det ske en eller två gånger men när det pågår i flera timmar så anser jag att det inte är okej.

En väg som är våt av regn. I asfalten syns märken efter att en moped har bromsat.
Mopedisterna har lämnat efter sig märken i asfalten på Sockenvägen. En väg som är våt av regn. I asfalten syns märken efter att en moped har bromsat. Bild: Malin Valtonen / Yle Tenala,mopedkörning,Västnyland,asfalt,bromsspår

Maria Berg poängterar att hon ingalunda vill förbjuda mopedkörningen i byn. Hon påpekar att de flesta ungdomarna kör ansvarsfullt. Det är bara handfull mopedister som står bakom mopedrallyt.

- De tar fart från Lindsbybacken och kör trots att de har triangel. De kör runt runt, oftast på bakhjulet, och bränner däck.

Diskussionen på Facebook spårade ur

Maria Berg tog upp problemet för första gången i början av sommaren. Hon skrev då ett inlägg i Tenalagruppen på Facebook men då spårade diskussionen ur och ledde ingenstans.

Ett foto på en korsning där asfalten är våt av regn.
Mopedisterna vansinneskör bland annat i korsningen mellan Sockenvägen och Lindsbybacken. Ett foto på en korsning där asfalten är våt av regn. Bild: Malin Valtonen / Yle Tenala,mopedkörning,Västnyland,korsningar (plats),lindsbybacken

Därför ordnar hon nu ett möte dit alla som har någonting att säga om saken är välkomna. Främst önskar Berg att få tala med ungdomarna.

- Jag hoppas att de skulle tänka till lite. Så naiv är jag inte att jag tror att det skulle ta slut, säger Maria Berg som anser det är bättre att prata i stället för att tiga om saken.

Hon tror att om diskussionen hålls på en konstruktiv nivå så kan den leda någonstans.

Mötet hålls på Holgers kiosk i Tenala med start klockan 16.30 på onsdagen den 12 juli 2017.

Läs också