Hoppa till huvudinnehåll

Polisen avslöjar inte varför Suomi ensin-demonstrationen får fortsätta

Polisen tvingar demonstranterna i Suomi Ensin-lägret på Järnvägstorget att överge sitt tält. 26.6.2017, Helsingfors.
Polisen drev bort demonstranterna från Järnvägstorget i juni. Polisen tvingar demonstranterna i Suomi Ensin-lägret på Järnvägstorget att överge sitt tält. 26.6.2017, Helsingfors. Bild: Cecilia Wikman Suomi Ensin,Järnvägstorget, Helsingfors stad,demonstrationer

Sedan tisdag kväll demonstrerar asylsökandena igen mot regeringens asylpolitik utanför Kiasma. Samtidigt som de återupptog sin demonstration så infann sig deras motdemonstranter, invandringsfientliga Suomi ensin, också.

För bara två veckor sedan vräktes båda gruppernas läger på Järnvägstorget. Då tyckte polisen att Suomi ensin var en fara för omgivningen, och att asylsökandenas säkerhet inte kunde tryggas.

Enligt polisens uppskattning ska Suomi ensin-demonstranter under vårens lopp ha stått för kring 20 misshandelsfall i närheten av deras demonstration.

Nu har båda lägren fått nya tillstånd, efter förhandlingar med Helsingfors stad och polisen.

"Vi följer med läget noggrant"

Varför Suomi ensin, som ansågs vara farliga, nu fått förnyat tillstånd, förblir oklart.

Enligt biträdande polischef Heikki Kopperoinen är man efter förhandlingar överens med demonstranterna.

- Vi har förhandlat om hur och på vilka villkor det är möjligt för dem att demonstrera, desto mera går jag inte in på detaljer.

Om nya fall av misshandel sker, så får man helt enkelt göra en ny bedömning, enligt Kopperoinen.

- Det här är vår bedömning för tillfället. Vi följer med läget noggrant och händer det något nytt, så gör vi en ny bedömning och avgör om demonstrationen får fortsätta.