Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö: Mycket tid att debattera senare i vinter

Jenni Haukio och president Sauli Niinistö.
Jenni Haukio och president Sauli Niinistö. Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,Jenni Haukio

President Sauli Niinistö har kritiserats för att han höll sig borta från tisdagens presidentvalsdebatt i Björneborg. Niinistö säger för sin del att det är på tok för tidigt att inleda debatterna redan ett halv år före valet.

Presidenten mötte medierna i samband med politikerveckan Suomiareena i Björneborg på onsdag eftermiddag. Han förundrar sig över att serien med valdebatter den här gången inleds redan sex månader före själva valet.

- Jag har grävt i mitt minne och 2005 var president Tarja Halonen i samma sits som jag och då hölls den första valdebatten i slutet av november. I det senaste valet var den första valdebatten i slutet av oktober.

Tidigare har Niinistö sagt att han på grund av festligheterna kring Finlands 100-årsjubileum inte hinner fundera på sin kampanj förrän i slutet av året.

Det sker troligtvis när Näringslivets delegation EVA ordnar en valdebatt i oktober.

Niinistö tycker inte att valet tar skada om debatterna förs mera tätt inpå valdagen.

- Tvärtom är jag lite rädd för att om vi har hundratals debatter redan nu så är folk lite trötta sen när valdagen kommer.

- Vi har mycket tid under vintern.

Inte tagit illa upp av kritiken

Presidentkandidaterna Matti Vanhanen (C), Merja Kyllönen (VF), Nils Torvalds (SFP) och Pekka Haavisto (Gröna) möttes öga mot öga i den första valdebatten som gick av stapeln på tisdagen.

Till exempel Haavisto sade att det inte är ett gott exempel om presidenten inte är närvarande i den demokratiska processen.

- Vi är inget förband, kommenterade Kyllönen.

Matti Vanhanen, Nils Torvalds, Merja Kyllönen och Pekka Haavisto
Matti Vanhanen, Nils Torvalds, Merja Kyllönen och Pekka Haavisto möttes i Björneborg. Matti Vanhanen, Nils Torvalds, Merja Kyllönen och Pekka Haavisto Bild: Lehtikuva Matti Vanhanen,Nils Torvalds,Pekka Haavisto,Merja Kyllönen

Enligt Niinistö har han inte på något sätt tagit illa upp av kritiken.

- Varför ska vi nu använda tre gånger mer tid till de här diskussionerna än vad vi gjorde senast.

Presidenten ställs den här gången inte upp av något enskilt parti. I stället vill Niinistö att en valmansförening står bakom honom.

Insamlingen av de 20 000 namnunderskrifter som behövs pågår som bäst.

- Jag är också i den retfulla situationen att jag inte på riktigt är en kandidat innan det finns 20 000 namn som godkänts av Justitieministeriet.

Halonen: Finns ingen tidsgräns

För Niinistös företrädare, president Tarja Halonen, är det en självklarhet att den sittande presidenten också deltar i valdebatterna.

Däremot finns det ingen tidsfrist för när det borde ske.

- Det finns ingen tidsgräns, det beror på situationen, men efter att alla kandidater är klara så börjar det. Det är förstås värt att påpeka att den sittande presidenten till viss del upprätthåller en kampanj under hela tiden som den utför sina arbetsuppgifter.

Halonen ställde upp för omval för tolv år sedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes