Hoppa till huvudinnehåll

Sommarjobbare trygga på jobbet i Finland

Sommararbetare i trädgård med ogräsklippare.
Tukes: Finska sommararbetare trygga på jobbet. Sommararbetare i trädgård med ogräsklippare. Bild: Mostphotos/Aigars Reinholds sommarjobb

Säkerheten för sommarjobbare i Finland är på en god nivå. Den bedömningen gör Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.

Jobb som är krävande ur säkerhetssynpunkt är till exempel elarbeten samt service och reparation på produktionsanläggningar. Båda utförs ansvarsfullt, anser Tukes.

- I elbranschen är verksamheten i huvudsak ansvarsfull. De som jobbar i branschen känner väl till riskerna. Vi har i vår övervakning inte märkt eller fått reda på att det skulle ha förekommit problem nästan alls, säger överinspektör Sakari Hatakka på Tukes elsäkerhetsövervakning.

I industrianläggningarna är det arbetsgivarens uppgift att se till att säkerhetsriskerna är kända och att alla känner till säkerhetsföreskrifterna, konstaterar överinspektör Matti Peippo på Tukes kemikalieövervakning.

- Om äldre arbetstagare inte följer föreskrifterna för hur de ska skydda sig är det lätt hänt att ungdomarna tar modell av dem, säger Peippo.

Speciellt service och underhåll, som utförs när produktionen står stilla under sommaren, kan vara riskfyllda eftersom de avviker från de vanliga uppgifterna.

I livsmedelsbranschen har sommararbetarna för det mesta de hygienpass som krävs. Överinspektör Satu Meririnne uppger att både arbetsgivare och ungdomar som ska sommarjobba i branschen är medvetna om hygienen.

- Klart det kan finnas små brister men i huvudsak har arbetsgivarna skött det här väl. En del kräver ett hygienpass redan när jobbet börjar och ungdomarna skaffar sig det i förväg, säger Meririnne.

Text: FNB

Läs också