Hoppa till huvudinnehåll

Brist på biogas för Vasas bussar

En buss tankas med biogas
En buss tankas med biogas Bild: Roger Källman/Yle Gasbuss,Gasfordon,tankning (bränsle),Biogas

Tolv nya biogasbussar samt en biogasfabrik togs i bruk i Vasa i februari. Kunderna har varit nöjda med bussarna, men det har varit problem med själva produktionen av biogas.

En tankstation för bussarna byggdes vid Stormossen och det var meningen att bussarna skulle gå på biogas som gjorts av bioavfall från hushåll samt slam från avloppsvatten.

Men det har uppstått problem i produktionen och gasen har inte räckt till för bussarna. Enligt projektchefen Nisse Lithén hittas orsaken till problemen hos leverantören av själva anläggningen.

- Leverantören ville pröva på nya delar här i vår anläggning och vi har haft lite inkörningsproblem, men problemen kommer att lösas inom kort, säger Lithén.

Flytande naturgas räddaren i nöden

Då det inte funnits biogas har bussarna i stället fått gå på flytande naturgas. LNG används vid Stormossen som reservbränsle. Det betyder också att man alltid kan tanka vid stationen.

- Den gas vi producerar av bioavfall och slam är ungefär 65-procentig metan. Den metan som ska in i bilarna måste vara nästan 100-procentig, konstaterar Ira Kekarainen på Stormossen.

- Allt har inte riktigt gått perfekt vid reningsverket. Vi har biogas så det räcker, men vi har inte kunnat rena det. Som reserv har vi naturgas, som är ett fossilt bränsle.

Bussarna har fått positiv respons

Biogasbussarna syns tydligt i stadsbilden i Vasa, eftersom bussarna är prydda med en orangefärgad siluett av Vasa stad. Det är Vasa lokaltrafik Ab som har hand om trafikeringen.

- Kunderna har berömt bussarna som fina, bekväma och tysta. De har tagits emot väl. Staden betalar för bussens alla utgifter och vi har inga andra utgifter än chaufförernas utgifter, så det här är väldigt förmånligt för oss, säger vd:n Jan Finne.

En snabbtankstation för gasdrivna personbilar har också öppnats bredvid bussarnas tankstation. Så här långt har stationen haft ett tjugotal användare.

- Det ryms ännu mycket mer bilar. Jag kan lova att det räcker bränsle för tusen personbilar, säger Kekarainen,

Tuomo Rintamaa, Yle Pohjanmaa

Läs också