Hoppa till huvudinnehåll

Cykel, häst eller hoverboard – Så tar du dig hem onykter

En häst med cykelhjälm som åker hoverboard i på en väg i New York med en öl i handen.
Hur tar du dig hem efter att du druckit en eller två? En häst med cykelhjälm som åker hoverboard i på en väg i New York med en öl i handen. Bild: Max Rantakangas

Cyklar du eller får du skjuts av kompis eller förälder? Med vilka fordon kan du ta dig hem utan att få böter? Vi berättar de bästa sätten för dig.

Cykel

– Ett utmärkt fordon att ta sig hem från stan efter man varit ut på en eller två, säger polisen Mikael Appel.

Att cykla hem berusad är egentligen inte tillåtet, men i praktiken är det ingen polis som stoppar dig så länge du hålls på styret. Orsakar du fara för dig och för omgivningen kan polisen säga till dig att du ska leda cykeln. Om det är riktigt illa kan du få böter och i otroligt extrema fall kan du åka i fängelse i högst tre månader. Men det händer nog inte.

Båt

I Finland är promillegränsen för motorbåtar och segelbåtar längre än fem meter en promille. Hur mycket du måste dricka för att uppnå en promille är individuellt, men symptomen är att talet börjar sluddra och det är svårare att gå stadigt.

Vattenskoter

Om du åker hem från baren med din vattenskoter gäller samma regler som motorbåtar. En promille.

Hoverboard

Är du en av dem som tar sig till baren med din hoverboard, segway, elskoter eller dylikt så kan du pusta ut. Dessa fordon klassas som motorlösa fordon, trots att de har motorer, på grund av att deras hastighet är under 15 km/h. De har alltså samma regler som cyklar.

Rullskridskor

Ska du direkt från din inlinehockeyträning till en hemmafest? Då kan du rulla vidare. Du klassas då som fotgängare och det finns inga regler som gäller för fotgängare, i praktiken. Det är inte tillåtet som fotgängare att orsaka oro i trafiken, så polisen kan haffa dig om du är redlöst full och yrar på vägarna. Om du till exempel skidar eller sitter i rullstol klassas du också som fotgängare.

Häst

Om du vill imponera på en potentiell partner utanför klubben klockan fyra på morgonen kan du rida in i soluppgången på din häst, med eller utan kärra. Hästar är motorlösa fordon, därför gäller cykelregler också för hästar. Hur hög promille hästen får ha står det inte i lagen, så om du är en häst är det bara att köra hårt.

Bil

Kör inte bil när du har druckit alkohol. Promillegränsen för rattfylleri är 0,5 promille i Finland, men ett glas vin kan påverka dina talanger bakom ratten. Men att sitta på när någon annan kör är kanske det mest effektiva och säkraste sättet. Skaffa skjuts av en vän, förälder eller beställ en taxi.

Hur tar du dig hem när du har alkohol i blodet? Kommentera gärna!

Nyligen publicerat - X3M