Hoppa till huvudinnehåll

Den kalla sommaren gynnar biografer och museer

Regndroppar smattrar mot ett staket.
I sommar har vädret för det mesta sett ut så här. Regndroppar smattrar mot ett staket. Bild: Mostphotos/Roland Levander regn,sommar,regnväder

Den kalla och regniga sommaren har varit en besvikelse för många. På museer, biografkedjan Finnkino och nöjescentret Flamingo är man ändå nöjda tack vare fler besökare än i fjol.

- Hela centret är tacksamt över det kalla vädret. Vi har haft ett tydligt uppsving i besökarstatistiken jämfört med i fjol, säger Flamingos marknadföringsansvarig Meri Kajas.

På Flamingo har Black light-minigolfbanan lockat många besökare framförallt vid månadsskiftet, och spa-anläggningen är en fortsatt succé.

Också Hotel Caribia har haft ett ökat antal badgäster eftersom havsvattnet är kallt.

Biobesöken ökat från tidigare somrar

Under de senaste veckorna har Finnkinos biografer haft tydligt fler besökare. Också biobesöken överlag har ökat jämfört med tidigare somrar, säger programplanerare Minna Lampolahti.

- De filmer som snurrar påverkar självklart också besökarantalet. Speciellt Spiderman och den tredje Minionerna-filmen har varit tydliga dragplåster, säger Lampolahti.

Museer populära också på heta sommardagar

För konstmuseet Ateneum i Helsingfors är våren och årsskiftet högsäsong. Då kan museet ha närmare tvåtusen besökare om dagen.

Somrarna däremot brukar vara lugna, men i år har besökarna varit fler än i fjol, säger Peter Mustonen vid Ateneums kundtjänst.

Biosal vid Glora i Vasa
I sommar har biobesöken varit fler än i fjol. Biosal vid Glora i Vasa Bild: Yle/Patrick Stenbacka biosal

- Det kalla vädret syns nog som längre köer, speciellt under regniga dagar, säger Mustonen.

Detsamma gäller Helsingfors konstmuseum HAM, som under den senaste månaden har haft upp till sexhundra besökare dagligen.

- Också under de allra hetaste sommardagarna söker folk sig till de svala museerna, säger museichef Maija Tanninen.

Under somrarna är största delen av museibesökarna turister.

Elin Sundell som jobbar på Luckan i Helsingfors söker sig därför annanstans.

- Jag håller mig hellre borta från sådana ställen - turister ser man ändå på stan hela tiden. För mig är museibesöken mera vinter- och höstprogram, säger Sundell.

Också under de allra hetaste sommardagarna söker folk sig till de svala museerna.― Museichef Maija Tanninen, Helsingfors konstmuseum

När vädret inte tillåter att sitta i parken och njuta av solen brukar Sundell ta itu med vardagliga sysslor. Det gör också hennes kollega Fredrik Enges.

- Jag brukar dricka kaffe och titta på videoklipp från Youtube eller spela spel, säger Enges.

Enligt honom är det ruskiga sommarvädret egentligen ganska trevligt.

- Då kan jag sitta inne med gott samvete. Jag tycker egentligen inte så mycket om sommaren, säger Enges.

 • Jimmy Westerlund jobbade med superstjärnan Pitbull, fick en listaetta i USA och gav finsk schlager tunga gitarrer

  Jimmy Westerlund jobbade med superstjärnan Pitbull.

  Det var ett stort beslut då han flyttade till USA. Jimmy Westerlund jobbade 7 år i Los Angeles med många stora stjärnor och han menar att rädslan är vår största fiende då det gäller nya utmaningar. Steve Lukather i Toto var hans husgud redan då han som tonåring tog de första stapplande stegen som gitarrist hemma i Lappfjärd.

 • Nyhetsbevakningen av pandorna i Etseri begränsas av medieavtal

  Etseri djurpark har gjort ett tvåårigt kontrakt med MTV.

  Etseri djurpark meddelade på torsdag morgon att de skrivit under ett kontrakt med MTV och Mediahub. I det här läget vet man inte ifall det betyder att övrig massmedia inte får följa med då pandorna anländer till Etseri.

 • Stormen är över för Åbo djurskyddsförening

  Britt-Marie Juup: Väldigt skönt att man nu kan andas ut

  Åbo djurskyddsförening har haft en turbulent tid de senaste åren, då föreningens styrelse har varit föremål för en polisutredning och åtalsprövning. Nu får i stort sett hela styrelsen upprättelse, då åtta av nio frias från misstankar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes