Hoppa till huvudinnehåll

”Finland och Sverige delar musiktradition”

Åke Hillström.
Åke Hillström. Åke Hillström. Bild: Yle/Lina Frisk Åke Hillström

Trubaduren Åke Hillström, från Gävle, är just nu på en miniturné i Åboland. Han tycker att vistraditionen förenar Finland och Sverige.

- Jag har varit i Kumlinge på Åland på Visor så in i Norden och så landade jag här på Stentorp i Pargas för en liten viskväll i tisdags. Till näst blir det Rosala och Högsåra.

Åboland är bekant för Hillström sen tidigare. Han har uppträtt här tillsammans med Visans Vänner flera gånger. I år blev han bjuden över Östersjön av Peter Lumme som är vissångare i Åbo.

- Vi har haft kontakt i över 20 år så jag kommer hit ibland.

Om vintrarna jobbar Hillström som musiklärare men under sommaren är trubadursäsongen bråd. Han spelar gitarr och sjunger bland annat visor av Evert Taube och Carl Michael Bellman samt egna visor.

- När man får komma till små ställen med Visans Vänner är det väldigt trevligt. På sommaren kan man kombinera turnéerna med lite semester.

Hillström tycker att det känns tryggt att komma till Finland och uppträda.

- Vi delare en musiktradition i Sverige och Finland. Vistraditionen är starkare än någonsin. Den blandas upp ganska mycket och det är många yngre som spelar på visfestivaler.

Undre veckoslutet kommer Hillström att uppträda på Rosala och Högsåra.

Läs också