Hoppa till huvudinnehåll

Glimtar ur kronprinsessan Victorias liv

Prinssi Oscarin ristiäiset.
Prinssi Oscarin ristiäiset. Bild: Kate Gabor, Kungahuset.se/Yle Kuvapalvelu. Kronprinsessan Victoria,Prins Oscar

Kronprinsessan Victoria, född 14 juli 1977, är Sveriges tronarvinge. Hon är mycket populär i Finland, där man följer med hennes liv. Och i teve-arkiven hittas många nyhetsinslag från hennes liv.

Kung Carl XIV Gustaf och drottning Silvia Sommerlaths första barn, Victoria, föddes den 14 juli 1977.

När Victoria föddes tilläts endast manlig arvsrätt till tronen, men efter en grundlagsändring blev hon Sveriges kronprinsessa den 1 januari 1980.

Här ser vi de nyblivna föräldrarna i ett klipp där redaktören Erik Meitz med kritisk röst diskuterar invandrare i Sverige.

Som barn var Victoria i offentligheten som en del av familjen i de årliga rapporterna från slottet, men när hon fyllde 18 var hon tvungen att stiga fram i offentligheten ensam.

Redan några dagar efter sin 18-årsdag fick hon hålla sin första presskonferens.

Den svenska kungafamiljen besökte Finland 1996. Till finländarnas glädje deltog också kronprinsessan Victoria. Det var hennes första officiella statsbesök.

Programmet gick enligt strikt protokoll, främst för att Victoria skulle få öva sig. Kronprinsessan Victoria gladdes och förvånades över att så många ville hälsa på henne.

En kronprinsessa har allas ögon på sig. Den 20-åriga Victoria hade det inte lätt inför medierna och allmänheten.

1997 medgav hovet att Victoria led av ätstörningar. Tv-nytt intervjuar också läkare Kristian Wahlbeck om unga människors ätstörningar.

Kungafamiljen besökte Finland igen i augusti 2003 och då var Victoria nöjd och lycklig. Kronprinsessan Victoria hade en stor roll och gladde många.

Victoria öppnade bland annat en fotografiutställning och talade i Akademiska bokhandeln. Hon trivdes också bra på presidentens galakväll.

Kronprinsessan Victoria träffade sin blivande make Daniel Westling 2001 på Westlings gym Master Training, där han var hennes personlige tränare.

Sveriges kronprinsessa Victoria och gymföretagaren Daniel Westling fick varandra i Storkyrkan i Stockholm den 19 juni 2010. Det var ett bröllop som sågs av hela världen.

Kronprinsessan Victoria var klädd i en underbar klänning. Den gick emot de kungliga traditionerna, eftersom den visade hennes bara armar.

Slöjan hade Victorias mor, drottning Silvia, burit då hon gifte sig med kung Carl XVI Gustaf 1976.

Efter vigselceremonin kysste paret varandra redan i kyrkporten. Vanligtvis ser man bröllopskyssen först på den kungliga balkongen.

På gatorna stod över en halv miljon människor och vinkar åt det lyckliga paret.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte och charmade hela Finland 2010. Alla tog den charmiga kronprinsessan och den trevliga prinsen till sitt hjärta.

Victorias dotter Estelle föddes den 23 februari 2012. Prinsessan Estelle intog plats nummer två i den svenska tronföljden, efter sin mor kronprinsessan. Sonen Oscar föddes den 2 mars 2016.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.