Hoppa till huvudinnehåll

Karlebyunga spred narkotika från Lappland till Österbotten

Ecstasytabletter i en necessär
Arkivbild. Ecstasytabletter i en necessär Bild: Tullen knark,narkotika,Narkotikasmuggling,narkotika -- smuggling,Ecstasy

Polisen har slutfört förundersökningen i ett fall där narkotika distribuerats från Rovaniemi under 2016 och 2017. Ett par unga män från Karleby hämtade drogerna vidare till Österbotten.

De huvudmisstänkta är två män i Rovaniemi, som polisen kom på spåren efter ett lyckat beslag.

- Vi satte fast dem efter en importresa med ett par kilo hasch i bagaget och på så vis fick vi en bra öppning i utredningen, säger kriminalkommissarie Anders Åfors i Karleby.

Enligt Åfors är männen misstänkta för att ha distribuerat sammanlagt åtskilliga kilogram hasch och närmare tretusen ecstasytabletter.

- Drogerna har dels varit för eget bruk men en del har också förts ut i gatuhandeln, och då bland annat här i Karleby dit ett par unga män har hämtat dem, säger Åfors.

Stor mängd kontanter

Handeln var som livligast under hösten 2016 och vårvintern 2017, innan polisen kom gruppen på spåren.

Under husrannsakan hos de huvudmisstänkta fann polisen även över 40 000 euro i kontanter, som misstänks vara inkomster från drogförsäljningen.

De två huvudmisstänkta, födda 1983 och 1986, hålls tillsvidare häktade. Även de misstänkta i Karleby är unga män.

Centralkriminalpolisen, Polisinrättningen i Lappland och Polisinrättningen i Österbotten har jobbat tillsammans för att lösa fallet, som nu går till åtalsprövning vid Lapplands åklagarämbete.

Text: Jyri Tynkkynen, Yle Rovaniemi
Översättning och bearbetning: Moa Mattfolk, Yle Nyheter Österbotten

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten