Hoppa till huvudinnehåll

Kummin är svårodlat men lönsamt

Dan Kjällberg kontrollerar att inga kumminmaskar finns bland blommorna.
Dan Kjällberg kontrollerar att inga kumminmaskar finns bland blommorna. Dan Kjällberg kontrollerar att inga kumminmaskar finns bland blommorna. Bild: Yle/Anna Ruda kummin,dan kjällberg

Knappt 30 procent av allt kummin i världen odlas i Finland, en stor del av det i Österbotten. Kummin från Finland är populärt tack vare vårt rena jordbruk och eftersom finländskt kummin har en kraftig smak.

Det mesta av vårt kummin exporteras till Europa, USA och Asien, främst Indien.

Dan Kjällberg odlar kummin i Övermark i Närpes. Han berättar att kummin är en flerårig växt som inte ger någon skörd första året. I mitten av augusti borde årets skörd vara klar.

- Det ser bra ut så här långt, säger Kjällberg.

Svår vinter

Senaste vinter var hård mot kumminet och alla plantor övervintrade inte, men Kjällberg säger att de plantor som övervintrade nu blommar fint och det ser lovande ut inför skörden. Nu önskar han sig varmt väder och passliga mängder regn.

Att odla kummin är inte det lättaste.

- Det är svårare än spannmål, men inte omöjligt. Det gäller att vara noggrann med ogräsbekämpningen, säger Kjällberg.

Bra kombination med glutenfritt

Kummin har visat sig vara en bra växt att växla med havre då man odlar glutenfritt. Kumminet förorenar inte den naturligt glutenfria havren med gluten och kumminets rot luckrar upp jorden.

- Jag odlar glutenfri havre och jag tycker att det passar bra att ha i växtföljd med kummin. Den glutenfria havren ska vara rent från andra spannmåls kärnor och odlar man kummin två eller tre år borde marken vara fri från främmande spannmål, säger Kjällberg.

Dan Kjällberg kontrollerar att inga kumminmaskar finns bland blommorna.
Dan Kjällberg kontrollerar att inga kumminmaskar finns bland blommorna. Bild: Yle/Anna Ruda kummin

Enligt Kjällberg är inte marknaden för glutenfritt havre så stor som man kan föreställa sig.

- Speciellt i år har vi märkt att mängden kvarnarna vill köpa av oss har minskat. Det tyder på att de har tillräckligt glutenfritt havre och att de kanske inte har tillräckligt stor marknad för det, säger Kjällberg.

Priset på foderhavre är enligt Kjällberg mellan 40 och 50 euro mindre per ton.

På grund av lågt pris på spannmål och tack vare högt pris på kummin har kummin blivit en populär gröda i Finland. Enligt Kjällberg odlas ungefär 24 000 hektar kummin i Finland i år.

Kummin växer också villt i Finland.

- Äldre personer berättar att de förr plockade kummin villt i naturen och använda vid matlagning. Det är en tradition som verkar ha fallit bort, säger Kjällberg.

Stor export

Nu exporteras ungefär 99 procent av det kummin som odlas i Finland.

- Det finländska kumminet är populärt. Det beror säkert delvis på att vårt kummin har bra arom, hög oljehalt, och det tror vi beror på våra ljusa somrar. Vi har en ren produkt eftersom vi är noggranna med vilka bekämpningsmedel vi tillåter och hanteringen är i skick så att vi kan erbjuda en högklassig vara, säger Kjällberg.

I Österbotten är det populärt att odla kummin. Det tror Kjällberg beror på att österbottningar ofta är villiga att prova på nya saker ganska snabbt. Själv hör att till dem som först började med kumminodling.

- Jag blev direkt väldigt intresserad och tänkte att det skulle vara bra. Det har jag ju senare också fått bekräftat att det är väldigt bra att ha i växtföljden, säger Kjällberg.

Uppdaterad 08:27 med en rättelse över antalet hektar

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten