Hoppa till huvudinnehåll

Minister Risikko: Inte fler än 5000-8000 asylsökande på väg till Finland i år

Flyktingar i Italien.
650 migranter som räddades av Frontex i Medelhavet väntar här på att stiga av i Catania i Italien. Flyktingar i Italien. Bild: ORIETTA SCARDINO flyktingar,migranter

Det har kommit rekordmånga asylsökande till Italien i början av året, men krisen tros inte nå Finland.

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) säger att ett så stort flyktingtryck som år 2015 inte är i sikte åtminstone än.

Risikko nämnde på torsdagen i Yles program Ykkösaamu att den nuvarande bedömningen är att det kommer mellan 5 000 och 8 000 asylsökande till Finland i år.

– Det kan till och med bli färre än det. Mängderna har hela tiden närmat sig det som de var före år 2015, sade Risikko.

Det året kom det 30 000 asylsökande till vårt land.

I början av det här året har det kommit rekordmånga asylsökande till Italien - mer än 85 000 stycken.

Flera har tänkt att antalet asylsökande i Finland också kommer att växa, när de som kommit till Italien söker sig till andra europeiska länder. Till exempel stadsfullmäktigeledamoten och tidigare riksdagsledamoten Osmo Soininvaara har skrivit om det här på sin blogg.

Risikko beskriver situationen i Italien som allvarlig och säger att Finland också måste bereda sig på fler asylsökande, trots att det ännu inte finns tydliga tecken på det.

– När jag deltog i ett inofficiellt möte för EU:s inrikesministrar förra veckan i Estland så var Italiens representant mycket beklämd över hur svår situationen är i landet.

"Alla medlemsländer har inte skött sitt"

Risikko säger att Finland ännu inte har gett några löften hur landet ska hjälpa Italien att tackla situationen.

Ministern berättar att EU:s inrikesministrar hittills endast har bekantat sig med läget. Hon bedömer att man i följande möten kommer att börja diskutera om hur man kunde hjälpa Italien.

Till exempel kunde det komma på fråga att flytta flyktingar till andra EU-länder. Risikko betonar att Finland hittills har levt upp till sådana här överenskommelser på ett föredömligt sätt.

Hon påpekar också att Finland redan hjälper Italien. Gränsbevakningsväsendets bevakningsfartyg Merikarhu deltar i ett uppdrag på Medelhavet, koordinerat av EU:s gränsmyndighet Frontex. Dessutom ger Finland expert- och utvecklingshjälp.

Innan diskussionen om Finlands hjälp till Italien hinner ta fart så vill Risikko påminna att alla EU-medlemsländer måste dra sitt strå till stacken.

Det finns enligt henne medlemsländer som "inte har skött sitt". Till exempel Polen och Ungern har inte alls deltagit i det interna flyttsystemet och har låtit bli att ta emot asylsökande från andra EU-länder.

– Vi har behövt uppmana dem gång på gång att ta emot flyktingar, sade Risikko.

Texten bygger på en finskspråkig artikel skriven av Matti Konttinen på Yle Uutiset.