Hoppa till huvudinnehåll

Ökande algblomning i skärgården - insjöarna fortfarande algfria

Blågröna alger vid en strandkant.
Blågröna alger vid en strandkant. Bild: Yle/Gitte Laurell Blågröna alger,alger,algblomning

De blågröna algerna har ökat på havsområden i sydvästra Finland.

Under veckan har alger observerats på flera olika områden. Mängden är normal för årstiden, även om havsvattnet varit aningen kallare än vanligt.

Mindre mängder blågröna alger har bland annat observerats vid Kirkonsalmi i Merimasku, på Vapparn, vid Isokari i Gustavs och utanför Lokalahti, Nystad.

Enligt NTM-centralen är insjöarnas algsituation fortfarande god och därmed också bättre än tidigare år. Blågröna alger har inte observerats på provtagningsplatserna.

  • De första av 100 infångade valar återfick friheten i Ryssland

    Valarna skulle säljas till akvarier i Kina.

    Ryssland har frigett de första av cirka hundra valar som har hållits i fångenskap i väntan på att säljas till akvarier av olika slag i Kina. Fallet har väckt kraftiga protester runtom i världen. Ryssland har lovat sätta stopp för verksamheten som bedrivits med hjälp av ett kryphål i lagen.

  • Pensionsavdelningens service under sommaren 2019

    Pensionsavdelningen är på plats igen den 15.7.

    Rundradions pensionsstiftelsens pensionsavdelning semestrar 8.-12.7. Vi betjänar normalt igen måndagen den 15.7.2019. På webben kan ärenden emellertid uträttas elektroniskt när det passar dig bäst. Via e-tjänsten kan du ändra bankkonto, ändra postadressen och höja din skatteprocent. Semestern påverkar inte utbetalningen av pensioner och fördröjer inte handläggningen av pensionsansökningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland