Hoppa till huvudinnehåll

Så här kokas 480 liter potatisgröt

Ella Engberg, Loa Droz och Else-Maj Bäckström står i ett kök och rör i en kastrull med potatis.
Loa Droz (mitten) lär sig konsten att koka potatisgröt av proffsen Ella Engberg och Else-Maj Bäckström. Ella Engberg, Loa Droz och Else-Maj Bäckström står i ett kök och rör i en kastrull med potatis. Bild: Malin Valtonen / Yle Västnyland,Ingå,ella engberg

En favorit och ett måste på Hantverkardagen i Ingå är marthornas potatisgröt. Den går åt som smör i solsken, men vad är hemligheten bakom den omtyckta potatisgröten? Vi har tagit reda på svaret.

Klockan är ungefär halv tio på torsdagsförmiddagen när jag kommer fram till Hantverkargården i Ingå. Från husets baksida hörs glada skratt och när jag går runt husknuten ser jag hur ett gäng marthor sitter på rad och skalar potatis.

Några mänskor sitter och skalar potatis. På marken syns två handfat med potatisskal och ett ämbar med färdigskalad potatis.
Marthorna skalar potatis i ungefär två timmar. Några mänskor sitter och skalar potatis. På marken syns två handfat med potatisskal och ett ämbar med färdigskalad potatis. Bild: Malin Valtonen / Yle potatis,Västnyland,Ingå,Potatisskalare,potatisskalning

På marken står färggranna ämbar dit de skalade potatisarna landar. Bredvid finns ett handfat som sakta men säkert fylls med skal.

- 360 kilogram potatis ska skalas, lite mera än hälften ska göras i dag och resten på fredag, berättar Loa Droz som är ordförande för marthorna i Ingå kyrkby.

Marthor och "martyrer" på rad

Kvinnorna som skalar har hållit på i en och en halvtimme men någon kramp i händerna har de ännu inte.

- Nja, det går nog bra ännu, säger Gitta Hongell-Sundell och skrattar.

Fyra kvinnor sitter på pallar utomhus och skalar potatis.
Här skalas det potatis. Till höger Gitta Hongell-Sundell. Fyra kvinnor sitter på pallar utomhus och skalar potatis. Bild: Malin Valtonen / Yle potatis,Västnyland,Ingå,potatisskalning

Bredvid henne sitter en ”martyr”. Det är vad man kallar en man som är tillsammans med en martha. Just den här ”martyren” heter Nisse Kevin och han är en av dem som dyker upp varje år när det är dags för marthorna att laga potatisgröt.

- De senaste åren har jag tvättat men nu har vi redan tvättat allt så det är bara att skala, skala och skala.

Finns inget recept

När potatisen är tvättad och senare skalad bärs den in i plastämbar till köket. Där sitter två kvinnor och skär dem i bitar. Sedan landar potatisarna i en kastrull där de kokas för att senare mosas och blandas med rågmjöl och vatten. Slutligen hamnar potatisgrötsblandningen i ett fältkök där den kokas klar.

Två personer sitter vid en så och skär potatis i bitar. Bredvid syns flera ämbar med skalad potatis.
Efter att potatisen har tvättats och skalats skärs den i mindre bitar. Två personer sitter vid en så och skär potatis i bitar. Bredvid syns flera ämbar med skalad potatis. Bild: Malin Valtonen / Yle potatis,Västnyland,Ingå,potatisskalning

Else-Maj Bäckström är ett av tre potatisgrötsproffs som huserar i köket. När jag frågar efter det hemliga receptet skrattar hon och säger att det inte finns något konkret recept.

- Man kan inte veta hur mycket rågmjöl man ska ha. När man malar det med potatisen och vattnet så måste man se och känna.

Det rör sig ändå om nästan 40 kilogram rågmjöl som burits in i köket den här gången.

En kvinna iklädd rosa regnrock håller i en stor slev vid ett fältkök i rostfritt stål.
När gröten kokar i fältköket måste marthorna röra runt med enorma träslevar. En kvinna iklädd rosa regnrock håller i en stor slev vid ett fältkök i rostfritt stål. Bild: Malin Valtonen / Yle potatis,Västnyland,Ingå,fältkök

Bäckström säger att hon inte tänker avslöja potatisgrötens hemlighet. Men några tips slinker ändå ur henne.

- Den stöder sig på salt också. Det ska vara tillräckligt med salt i den och den ska baddas tillräckligt länge.

Proffset gillar inte potatisgröt

Else-Maj Bäckström är hemma från Lovisa och har lärt sig konsten att koka potatisgröt i Västnyland. Det har hon gjort i 25 år. Trots det är hon ännu inget större fan av själva slutprodukten.

- Inte tycker jag ännu heller om den, säger hon och de andra kvinnorna i köket skrattar.

- Jag kan äta den som varm men inte sen mera. En del tycker om att steka den i smör så det blir en skorpa på men jag äter den varm direkt från grytan med smör. Men inte älskar jag den, förklarar hon.

En hand håller i en slev och rör om i en stor kastrull med potatis.
Det tar på musklerna att lyfta tunga kastruller och röra i litervis med gröt. En hand håller i en slev och rör om i en stor kastrull med potatis. Bild: Malin Valtonen / Yle potatis,Västnyland,Ingå,hantverkardagen

Men det gör andra västnylänningar. På Hantverkardagen går den packade gröten snabbt slut och den gröt som serveras på plats och ställe säljer slut på två timmar.

Men ännu har marthorna inte kommit så långt att de kan bringa in vinsten för gröten. Vid tiotiden på torsdagsförmiddagen återstår merparten av arbetet.

Muskler har vi nog. Men tungt är det och det tar på ryggen.

Och det är ett tungt jobb marthorna gör. Att bära på potatisämbar, kastruller och röra runt i gröten tar på musklerna. Trots det är det 90-åriga Ella Engberg som basar över potatiskastrullerna på spisen.

- Muskler har vi nog. Men tungt är det och det tar på ryggen, konstaterar Else-Maj Bäckström.

När allt är över är det inte potatisgröt Bäckström längtar efter.

- Nej man vill nog inte se på den mera.

Hantverkardagen ordnas på lördag 15 juli på Gammelgården i Ingå.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland