Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan svetsare på NTM pusta ut - världens största plockrobot till Närpes

En svetsare som svetsar.
En av svetsarna på NTM. En svetsare som svetsar. Bild: Yle/Juho Teir svetsning,svetsare,Närpes,Österbotten,ntm

Finlands ekonomi är igen på väg uppåt och speciellt inom metallbranschen är uppsvinget stort. Närpes trä och metall (NTM) vågar därför satsa på nya miljonprojekt.

På NTM i Närpes har man under sommaren påbörjat arbetet med en 5 000 m2 stor tillbyggnad som ska inhysa matsal samt kontors-och utställningsutrymmen då den står klar om några år. Allt detta kommer att kosta kring fem miljoner euro.

Dessutom satsar man en miljon euro på att införskaffa världens största serietillverkade plockrobot plus en svetsrobot som ska möjliggöra en ökad produktionskapacitet av bakfickor till sopbilar.

- Det är en cell med två robotar, en som svetsar och en som plockar upp stycket som ska svetsas. Vi är de första i Nordeuropa att få in en sådan. Den kan lyfta 2,3 ton och räckvidden är knappa fyra meter, förklarar Simon Grönqvist, ansvarig för det nya svetsrobotprojektet på NTM.

En svetsrobot.
En av NTM:s gamla svetsrobotar. En svetsrobot. Bild: Yle/Juho Karlsson svetsning,Närpes,Österbotten,närpes trä och metall

Just nu håller man på och lagar grunden för roboten och i oktober är det meningen att den ska vara installerad. Sedan tar det ytterligare ett par månader innan den är optimerad och igångkörd.

- Vi skolar som bäst folk och under själva monteringsarbetet följer de också med och skolas, konstaterar Grönqvist.

Vill vara konkurrenskraftiga

Enligt vd:n Kurt-Erik Nordin finns det fler orsaker till att man gått in för att skaffa en ny effektivare svetsmodul.

- Det ena är att vi ska kunna vara konkurrenskraftiga på en standardproduktion där vi möter konkurrenter från låglöneländer som till exempel Polen.

- Det andra är att vi ska kunna använda arbetskraft på ett sunt sätt. Människan ska inte göra de här riktigt grova och tunga jobben, utan maskiner ska göra det som maskiner är bra på och människor det som människor är bra på.

Redan tidigare har Nordin påpekat bristen på arbetskraft och på den fronten kan svetsroboten också vara till hjälp.

- Det är inte så lätt att hitta människor som är beredda att sitta och svetsa dagarna i ända. En sådan här svetsoperation som det är frågan om här kan ta åtta timmar. Det är lättare att hitta människor som orkar med andra lite mer meningsfulla uppgifter.

I motsats till människan kommer roboten att kunna arbeta dygnet runt.

- Om pojkarna hinner ladda cellen så ska den nog kunna gå dygnet runt i princip. Vi har människor som jobbar på dagen och så ska roboten kunna jobba obemmanat dygnet runt, säger Grönqvist.

I förgrunden Kurt-Erik Nordin och Simon Grönqvist. I bakgrunden pågår arbetet med att laga grunden för en plock- och svetsrobot.
Kurt-Erik Nordin och Simon Grönqvist. I förgrunden Kurt-Erik Nordin och Simon Grönqvist. I bakgrunden pågår arbetet med att laga grunden för en plock- och svetsrobot. Bild: Yle/Juho Karlsson Närpes,Österbotten,metallindustri,närpes trä och metall

Uppsving för metallindustrin

Enligt statistikcentralen har man speciellt inom metallindustrin det här året fått in fler beställningar än tidigare. Nordin uppskattar att på NTM har beställningarna ökat med 10-15 procent.

Därför är det också viktigt att satsa på ny teknologi som ökar på produktionstakten.

- Vi har egentligen order för ett år framåt. Den största begränsningen idag är leveranstiderna, så det är samtidigt ett sätt att höja kapaciteten och vara med på en sådan här marknad.

- Människor här är faktiskt duktiga på vad de gör och det finns förutsättningar att konkurrera var som helst. Så inte ser jag att vi ska vara på sidan om här på något sätt.