Hoppa till huvudinnehåll

STH Steel i Larsmo är fullt sysselsatt

Österbotten
STH Steel i Larsmo har ett gott samarbete med yrkesskolan Optima. Österbotten Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Metallindustrin växer och det märks även i Österbotten. STH Steel i Larsmo växer och har fått ta in mera arbetskraft för att hinna med beställningarna.

- Vi har faktiskt haft ett bra första halvår och det ser bra ut även för andra halvan. Vi är fullt sysselsatta, säger Sven Grankulla som är ägare och vd på STH Steel i Larsmo.

Under maj månad ökade beställningarna inom metallindustrin i landet kraftigt uppger Statistikcentralen.

Stora beställningar inom varvsindustrin står för en stor andel av ökningen, men även i Österbotten går det bra. Ett företag som jobbar för full kraft och växer är STH Steel.

Hyr in extrapersonal

På STH Steel finns det 27 personer på på lönelistan, men sen i februari sysselsätter företaget 40 personer.

- Vi hyr in arbetskraft både lokalt och från utlandet för att jämna ut topparna eftersom jobbet är projektbetonat, säger Grankulla.

- Det finns ju inte obegränsat med lokal arbetskraft och det är svårt att förutse behover på längre sikt, säger Grankulla.

STH Steel har specialiserat sig på svetsning av mera avancerade stålkonstruktioner och kunderna finns inom den tunga industrin och byggnadssektorn.

Företaget har rätt att tillverka CE-märkta stålkonstruktioner och därför är det viktigt att personalen är kompetent säger Grankulla.

Bra dialog

Några direkta problem har man inte att hitta kunnig arbetskraft och det tackar Sven Grankulla den lokala utbildaren Optima för.

- Vårt Optima, ja, jag säger vårt för vi har ett tätt samarbete. Optima förser oss med duktiga svetsare som har en jättebra grund. Vår personal är ung och får bygga på sin utbildning hos oss, säger Grankulla.

STH Steel erbjuder i sin tur praktikplatser åt de studerande.

- Vi för en dialog med skolan om vad näringslivet behöver, säger Grankulla.

Går bra i regionen

Det är inte bara för STH Steel som det går bra. Även andra metallföretag i regionen verkar ha fullt upp.

- Det ser ut att gå bra för regionens metallföretag, de verkar vara välsysselsatta. Det märker man när man lämnar in offerter och få beställningar, säger Grankulla.

Och trots att man är många som ska dela på kakan så räcker jobben till.

- Visst är vi många men de flersta verkar vara välsysselsatta.

Vad tror du att uppsvinget beror på?

- Vi har fått lite liv i exporten och om man ser på våra lokala byggföretag så opererar de på en allt större marknad. De sträcker sig vidare omkring och skapar också ett sug i vår led när vi samarbetar med byggbranschen, säger Grankulla.

Det kunde med fördel byggas mera i Jakobstadsregionen säger Grankulla. M en genom att de lokala företagen sträcker sig längre så når man tillväxtcentra där det byggs nytt.

Grankulla säger att någonting definitivt gjorts rätt när det gäller Ab Finland Oy, exporten håller på att få drag under galoscherna.

- Jag tycker mig se en ljusning och jag hoppas och tror att den ska hålla i sig, säger Sven Grankulla.