Hoppa till huvudinnehåll

Tallink Silja säljer kondomer med texten ”I recycle girls”

Bilder på kondomer med texten "I recycle girls" på Tallink Siljas fartyg Baltic Princess.
Bilder på kondomer med texten "I recycle girls" på Tallink Siljas fartyg Baltic Princess. Bild: Sanna Laakso kondomer,Tallink Silja,M/S Baltic Princess

Bilden togs på torsdagen på färjan Baltic Princess. Enligt Sanna Laakso som tog bilden uppmuntrar texten ”I recycle girls” (ungefär "jag återvinner flickor") på paketet till våldtäkt. Tallink Siljas presschef Marika Nöjd säger att produkten kommer att tas bort från sortimentet.

Sanna Laakso är volontär på föreningen Storasyster som arbetar mot sexuella övergrepp och anser att produkten uppmuntrar till sexuella övergrepp.

– Produkten uppmuntrar till övergrepp och är också enbart riktad till män. Kondomerna säljs också bland våtservetter, blöjor och bindor vilket gör att även till exempel barnfamiljer kommer i kontakt med de här produkterna.

Att sälja kondomer med kränkande text istället för att sälja vanliga kondomer är fel och ger en bild av att man inte bryr sig om att förebygga sexuella övergrepp, enligt Laakso. Laakso påpekar också allvaret i att sälja produkten då sexuella övergrepp skett på Sverigefärjor.

Tallink Siljas presschef Marika Nöjd kommenterar på Twitter att Tallink Silja inte på några villkor accepterar texten på produkten och att de beklagar saken. Produkten kommer att tas bort från sortimentet. De kommer också att ta kontakt med tillverkaren.

Läs också