Hoppa till huvudinnehåll

Domare på Hawaii sätter ytterligare käppar i hjulet för Trumps inreseförbud

Muslimsk familj på Dulles International Airport, i Virginia 29.6.2017
Muslimsk familj på Dulles International Airport, i Virginia 29.6.2017 Bild: AFP / Lehtikuva USA,muslimer,inreseförbud

Mor- och farföräldrar och en lång lista på andra släktingar till människor i USA måste nu tillåtas inresa i USA, frånsett att de kommer från Syrien, Sudan, Somalia, Libyen, Iran eller Jemen. Det har en federal domare på Hawaii beslutat.

I ännu ett bakslag för president Donald Trump har en federal domare på Hawaii ytterligare försvagat det redan urvattnade inreseförbudet, genom att förlänga listan på släktingar som kan få besöka sina anhöriga i USA.

I slutet av juni beslöt Högsta domstolen i USA att Trumps senaste version av inreseförbudet kunde träda i kraft - om också i begränsad form - i väntan på att domstolen prövar ärendet i oktober.

Hawaii-domaren Derrick Watson har nu beslutat att regeringen feltolkat Högsta domstolens beslut.

Enligt Trump-administrationens beslut nekades inträde i USA för de personer som kommer från de sex muslimska länderna och som saknar nära familjeband i USA. Exempelvis mor- och farföräldrar godkändes inte som nära släkt.

En demonstration mot inreseförbudet i New York 29.6.2017
En demonstration mot inreseförbudet i New York 29.6.2017 En demonstration mot inreseförbudet i New York 29.6.2017 Bild: EPA/ALBA VIGARAY USA,demonstrationer,inreseförbud

- Sunt förnuft dikterar att far- och morföräldrar måste definieras som nära familjemedlemmar. Sannerligen personifierar far- och morföräldrar familjemedlemmar, sade Watson i sitt domslut.

Watson förlängde dessutom listan på släktingar som måste tillåtas inresa i USA med barnbarn, svågrar och svägerskor, farbröder, fastrar, morbröder, mostrar, syskonbarn och kusiner.

Utöver det beslöt han att flyktingar som redan har placering i USA inte heller får nekas inresa.

Det är ändå oklart vilken betydelse domslutet får i praktiken.

Enligt nyhetsbyrån AP är det rätt få människor i de berörda sex länderna som har råd att åka på semester till USA. De som har det, får ändå genomgå stenhårda kontroller innan de beviljas inresevisum.

Källor: AP, BBC