Hoppa till huvudinnehåll

Finalmotståndaren Cilic: "Federer spelar uppenbarligen sin bästa tennis någonsin"

Roger Federer jublar.
Roger Federer gäller som klar förhandsfavorit i finalen Roger Federer jublar. Bild: imago/Colorsport/ All Over Press Roger Federer

Roger Federer är klar för sin elfte Wimbledonfinal efter att ha besegrat tjecken Tomas Berdych i tre raka set. Schweizaren Federer som har vunnit Wimbledon sju gånger tidigare slog Berdych med 7–6 (7–4), 7–6 (7–4), 6–4.

35-åringen Federer möter 28-årige kroaten Marin Cilic i söndagens final. De två möttes i kvartsfinal förra året.

– Det var en brutal kvartsfinal som blev mycket svår för mig. Jag låg under med 0–2 i set och hade nog matchboll emot mig också. Jag behövde rejält med tur för att vinna, sade Federer till Eurosport efter segern mot Berdych.

Cilic mötte amerikanen Sam Querrey i fredagens första semifinal och vann med 3–1 i set. Han öste sedan beröm över Federer innan den andra semifinalen ens hade börjat.

– Federer spelar uppenbarligen sin bästa tennis någonsin, sade Cilic kort efter sin egen match.

Paus rätt beslut

Federer inledde tennisåret med att ta hem Australian Open i januari, men bestämde sig några månader senare för att stå över hela grussäsongen för att inte slita ut sig.

Beslutet verkar i efterhand helt klockrent - han tog hem grästurneringen i Halle för nionde gången i slutet av juni och har inte tappat ett enda set på vägen till sin elfte Wimbledonfinal.

"Det är underhållande"

Av tennisårets fyra grand slam-turneringar är det bara Wimbledon som spelas på gräs. Tysken Boris Becker tog hem turneringen tre gånger på 1980-talet och tog i rejält för att berömma Federer redan efter två set av semifinalen.

– Det här är spännande. Det är underhållande. Det är så här man spelar på gräs, sade Becker i egenskap av expertkommentator för BBC.

Federer kan bli ensam etta

Federer slog 53 direkta vinnarslag och pangade dessutom in 13 serveäss. Två av tre set avgjordes i tiebreak och Berdych hade breakbollar vid ställningen 2-3 i tredje set, men Federer lyckades ändå vinna även det. Sättet han klarade sig ur knipan imponerade stort på 1987 års Wimbledonmästare, australiern Pat Cash.

– Det går inte att spela bättre än så. Berdych gick upp i 15-40, men sen kom han inte ens åt att röra bollen, sade Cash om de räddade breakbollarna.

Amerikanen Pete Sampras har, precis som Federer, tagit hem Wimbledon sju gånger. På söndag kan Federer alltså bli ensam etta i den statistiken.

(Text: FNB-AFP-TT-Ritzau)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport