Hoppa till huvudinnehåll

HJK kan möta Skrabbs Norrköping – Fru Fortuna inte på IFK Mariehamns sida

Akseli Pelvas i kvalet mot Skendija.
Akseli Pelvas HJK måste vända 1–3 på hemmaplan. Akseli Pelvas i kvalet mot Skendija. HJK Helsingfors,Akseli Pelvas

Om HJK vänder 1–3 mot Shkendija i Europa League-kvalet väntar antingen IFK Norrköping eller FK Trakai från Litauen. VPS möter Hajduk Split eller Levski Sofia om det blir succé i returen mot Bröndby.

Det ser dystert ut för de finländska klubbarna i Europakvalen. HJK har den bästa chansen att gå vidare. ”Klubi” har ändå en hel del arbete att göra om avancemanget ska bli verklighet.

Helsingforsklubben föll med 1–3 mot Skendija från Makedonien och måste göra två mål för att gå vidare. 2–0 räcker för avancemang i Europa League.

HJK:s följande troliga motståndare är i så fall IFK Norrköping. Norrköping vann med 2–1 hemma i det första mötet mot Trakai.

Teemu Pukkis Bröndby satte in två bollar och höll tätt på hemmaplan mot VPS i EL-kvalet. Det betyder att VPS utgångsläge är dystert. Om Vasalaget släpper in ett mål hemma måste man vinna med minst 4–1.

Om VPS står för en pangprestation väntar Hajduk Split eller Levski Sofia i följande omgång. Hajduk vann det första mötet med 1–0 hemma.

Fru Fortuna hånar IFK Mariehamn

IFK Mariehamn har det tuffaste utgångsläget av de finländska klubbarna. Efter 0–3 hemma mot Legia Warszawa i Champions League-kvalet väntar en uppförsbacke till månen.

Legia – som tog sig till Champions League i fjol och spelade 3–3 mot Real Madrid – var en urtuff lottning för ålänningarna. I följande omgång ställs vinnaren av matchparet mot antingen Spartaks Jūrmala från Lettland eller Astana från Kazakstan.

Båda lagen hade varit en bättre lottning än Legia Warszawa. Legia är 61:a på Uefas klubbranking, Spartaks Jurmala 372:a och Astana 94:e. Astana vann det första mötet mot Jurmala på bortaplan med 1–0.