Hoppa till huvudinnehåll

Nöjesproducenten som tog eget initiativ i stället för att klaga

Porträttbild på Daniel Lindholm.
Daniel Lindholm ordnar olika nöjesevenemang i Ekenäs. Porträttbild på Daniel Lindholm. Bild: Yle/ Bubi Asplund Västnyland,Raseborg,Ekenäs,Åbo,underhållning,underhållningsindustri,nöjesproducent

I stället för att klaga på att ingenting händer kan man själv ordna något. Så tänkte Daniel Lindholm och arrangerade Augustinatten – ett evenemang som sålde slut på några veckor.

Augustinatten i Ekenäs är ett nytt musikevenemang riktat till unga och unga vuxna. Evenemanget kom till som en motreaktion till att ungdomsevenemang som Popkalaset inte ordnas i Ekenäs mera.

- Jag tänkte att nu måste vi hitta på något, berättar Daniel Lindholm.

Han har också ordnat ståuppkomikevenemang med stora svenska komiker så som Magnus Betnér och Soran Ismail.

Lätt att klaga

Den här veckan veckan har en debatt angående ungdomarnas mopedrally i Tenala blossat upp på sociala medier. Daniel Lindholm som är född år 1984 säger att det låter väldigt bekant då ungdomarna säger ”det finns inget att göra”.

- Det är definitivt lättare att klaga än att ta ett initiativ antingen på personligt plan och söka sig till föreningar och så vidare eller i sitt kompisgäng engagera sig och bli mera aktiv.

Han säger att det är enkelt att ligga på soffan, spela Playstation och säga att det inte händer någonting.

- Man måste ju också aktivera sig själv och kolla om det här någonting. Är det faktiskt så att det inte händer någonting eller är det så att du inte vet om det.

Vad är det som ska hända?

Daniel Lindholm säger att han funderat mycket över vad det är som borde hända för att människor ska aktivera sig.

- Det är väldigt få av de människor som säger att någonting borde hända som själv i samma mening säger att ”det här skulle vara jätte kul”.

Porträttbild på Daniel Lindholm.
Vad vill alla göra, undrar Daniel Lindholm. Porträttbild på Daniel Lindholm. Bild: Yle/ Bubi Asplund Västnyland,Raseborg,Ekenäs,Åbo,underhållningsindustri,underhållning,nöjesproducent

Lindholm vet att det händer mera saker i större städer än till exempel i lilla Ekenäs.

- Men här finns alla möjligheter. Det behöver inte vara stora grejer som ungdomar engagerar sig i.

Uncan löser inte allt

Han tror inte att flera öppetdagar eller förlängda öppettider på ungdomsgårdarna är en universal lösning på ungdomarnas sysslolöshet.

- Jag hängde väldigt sällan på Uncan då jag var ung på 1990-talet. Någon gång var jag där och spelade biljard. Jag var aldrig en stamkund där.

Också Daniel Lindholm körde moped då han var ung.

- Det var kul att köra moppe och jag gjorde det också. Jag hade ingen egen moped, men fick låna min flickväns.

I övrigt var kreativitet någonting som blomstrade i det gäng ungdomar Daniel Lindholm hörde till.

- Många av oss var också aktiva i föreningar, vi var scouter, om somrarna åkte vi ut och seglade och vi gjorde en massa olika expeditioner. Det gjorde vi också vintertid.

Prova på LAN-party

Han säger att scouting kanske är out och hör till nittiotalet.

- Kanske är det LAN-party som är grejen i dag. Kanske man borde ordna lite mera sådant, säger Lindholm.

LAN är förkortningen av engelskans Local Area Network. Det betyder att man kopplar ihop flera datorer och spelar till exempel spel tillsammans.

Augustinatten sålde slut – nu släpps mera biljetter

Augustinatten ordnas den 18 augusti på Bossa Nova Beach Club i Ekenäs. Dragplåstret för evenemanget är svenska hip-hopduon Norlie & KKV.

Porträttbild på duon Norlie & KKV.
Sonny Fahlberg det vill säga Norlie & KKV (Kim Vadenhag) uppträder under Augustinatten. Porträttbild på duon Norlie & KKV. Bild: X3M/Catariina Salo kkv

På evenemanget som främst riktar sig till ungdomar uppträder också den västnyländska popduon Sam Zimon och DJ Alex Mattson.

Biljetterna sålde slut nästan fem veckor innan evenemanget skulle ordnas. Då tog arrangörerna sig en funderare och beslutade att förstora området en aning för att kunna släppa fler biljetter.

- Det är alltid svårt att som arrangör veta hur det går med sådana här evenemang. Folk väntar in i sista sekunden innan de bestämmer sig om de vill gå på det. Man vill kanske se hurdant vädret blir och kanske bestämmer sig först strax innan evenemanget.

Duon Sam Zimon med Sam Sonntag och Simon Sid.
Sam Sonntag och Simon Sid är tillsammans Sam Zimon. Duon Sam Zimon med Sam Sonntag och Simon Sid. sam sonntag och simon sid

Daniel Lindholm konstaterar att då artisterna är tillräckligt attraktiva kan biljetter ta slut.

Man blir fartblind

Daniel Lindholm säger att han tänker vara väldigt försiktig att utveckla eller utvidga konceptet till en minifestival.

- Man får väldigt lätt hybris och blir fartblind om allting går väldigt bra. Det är ofta orsaken till någonting misslyckas och det tänker jag vara jätte försiktig med.

Text: Bubi Asplund och Malin Valtonen, radiointervju: Jonas Sundström.

Läs också

Västnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Västnyland