Hoppa till huvudinnehåll

Orkidéerna blommar sent men rikligt i år

orkideer
En hel äng med Jungfru Marie nycklar har Lis-Marie Jansson hittat. orkideer Bild: Lis-Marie Jansson Lis-Marie Jansson

Känner du en behaglig doft i skymningen? Då kan det vara nattviolen som blommar, eller någon annan av de vilda orkidéerna.

Egentligen ska orkidéerna börja sin blomning i mitten av juni. Men i år började de blomma först i juli. Det här syns som bäst i naturen men också i bildflödet i Naturväktarnas grupp i sociala medier.

orkide
Maila Häkkinen har fotograferat Jungfru Marie nycklar med olika färg. På samma ställe växte ungefär hundra av dem. orkide Bild: Maila Häkkinen maila je häkkinen

- De är inte vanligare än tidigare år men de blommar mera, och det betyder att man ser dem mera. Orkidéerna kan i många år inte blomma överhuvudtaget, och sen plötsligt kan en äng eller skog vara proppfull av blommande orkideer. Man vet inte riktigt när de kommer men i år finns det mycket av dem, säger biologen Anders Albrecht.

Många av bilderna som Naturväktarnas lyssnare skickat in föreställer Jungfru Marie nycklar, en art som inte är fridlyst.

Anders Albrecht för Kvanthopp.
Anders Albrecht svarar på lyssnarnas frågor i Naturväktarna i Yle Vega på torsdagar kl. 19:22 Anders Albrecht för Kvanthopp. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström anders albrecht
två bilder på nattviol
Nattviol. Bilden till vänster tagen av Solveig Slotte . Carina Nymans bild till höger är från Mörby i Åland, doften ledde henne till nattviolen. två bilder på nattviol Bild: Solveig Slotte/Carina Nyman carina nyman

Nattviolen är fridlyst på fastlandet men inte på Åland. Solveig Slotte har hittat en nattviol på ett oväntat ställe, i en liten klippskreva.

- Det är inte alls ovanligt. Det är en biotop som är väldigt vanlig i skärgårdshavet där nattviolen är vanlig, säger Anders Albrecht.

orkide
Lis-Marie Jansson tog den här bilden på Jungfru Marie nycklar påÅland den 9 juli. orkide Bild: Lis-Marie Jansson lis marie jansson

orkideer
Barbro Still och Lis-Beth Småroos har tagit de här bilderna. orkideer Bild: Barbro Still/Lis-Beth Småroos Lis-Beth Småroos

Läs mera:

Naturväktarnas bildblogg

Här samlar vi ett urval av lyssnarnas bilder från Naturväktarnas program. Skicka in din fråga, gärna med bild till Naturväktarna.

 • Sjöfrakten tänker grönare men förändringen sker långsamt

  Över hälften av företagen ser inga fördelar med miljötänk.

  Företagen inom sjöfrakten satsar på mer miljövänligare fartyg och teknik men förändringen sker långsamt. Den senaste rederibarometern som publicerades i onsdags visar att nästan hälften av de tillfrågade företagen inte ser några klara fördelar med att satsa på miljövänligare tonnage.

 • Sanna Marin i Davos: Kortsiktigt av näringslivet att glädjas åt uppvärmt Arktis

  Statsminister Marin mötte världsledarna i Davos.

  Mänsklighetens framtid står på spel i Arktis. Det var en formulering vid en paneldebatt i Davos om klimatförändringar och affärsmöjligheter i nord. Statsminister Sanna Marin har gjort sin debut på Världsekonomiskt Forum. På onsdagen puffade hon för Arktiska rådet i en paneldebatt med bland annat USA:s tidigare vicepresident Al Gore.

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

 • Harsyran är vintergrön

  De syrliga bladen kan ätas året runt.

  Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

 • Häggen är släkt med rosen

  Väldoftande blommor men stinkande bark.

  Häggen blommar i maj-juni. Blomdoften är förtrollande och man kan känna igen den på långt håll. Häggens bark, trä och blad luktar däremot illa, vilken man märker om man plockar en häggbukett - händerna får en kännspak odör. Lukten påminner lite om bittermandel. Också djuren lägger märke till lukten.

 • Bofinken, en energisk sångare

  Bofinken sjunger en fallande drill med sluttrudelutt.

  Bofinkens ljudliga sång hörs nästan över allt om våren. De första bofinkarna anländer i mars. Sången börjar man oftast höra i april. Ibland övervintrar bofinken i Finland. Bofinken, Fringilla coelebs, och lövsångaren, Phylloscopus trochilus, är de två vanligaste fågelarterna i Finland. Kännetecken: Bofinken är lätt att känna igen på sina dubbla vita vingband.

 • Vildsvinen blir vanligare i Västnyland

  Ändå så gott som omöjligt att säga hur många de är.

  Vildsvinsobservationerna har blivit vanligare på sistone, men det är så gott som omöjligt att säga hur många individer vi har i Västnyland. Det menar Mikael Wikström, som är specialplanerare vid Finlands viltcentral.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Lokalt live: Hagabäckens rör rasar in och signalkräftan invaderar bäckens nedre lopp

  Vi sänder live kl. 15.15 och 16.00 på måndagen.

  Hagabäcken är en öringbäck mitt i centrala Helsingfors - men fiskarna hotas av giftiga utsläpp, invasiva arter och av att rören som bäcken leds genom håller på att falla sönder. Klockan 15.15 tar vi en titt på röret vid Krämertsskogsvägen och en spricka i den - 16.00 jagar vi signalkräftor i Köpingsparken.

 • Så här odlar du svamp hemma

  Den gråa ostronskivlingen är en bra nybörjarsvamp.

  Vad smakar ostronskivlingen? Hur mycket ljus behöver svampen? Och hur ofta kan jag skörda? Robin Libäck, självlärd expert inom mykologi, hjälper dig att komma igång med svampodlingen där hemma.

Nyligen publicerat - Natur