Hoppa till huvudinnehåll

Stor geocachningskonferens samlar tusentals entusiaster i Borgå

Susan Lönnholm, Fredrick von Schoultz och Aki Tamminen.
Susan Lönnholm, Fredrick von Schoultz och Aki Tamminen gillar alla att geocacha. Susan Lönnholm, Fredrick von Schoultz och Aki Tamminen. Bild: Yle / Stefan Paavola geocaching,susan lönnholm

Geocachare från världens alla hörn samlas till föreläsningar och workshoppar i Konstfabriken under veckoslutet. Mångas favoritgömmor finns i Borgå.

Åtminstone 1 200 deltagare har anmält sig till evenemanget Porvoo Cachecon 2017 i förväg. Antalet kan ändå ännu fördubblas enligt arrangörerna.

Idén till evenemanget kom från stadens marknadsföringsenhet. Det anses stöda turismen och marknadsföra Borgå på ett trevligt sätt.

Vad är geocachning?

Geocachning är en GPS-stödd variant av skattjakt, utomhus. Utövarna söker skatter (så kallade cacher) vars koordinater är utlagda på internet. Dessa gömmor placeras av andra deltagare.

Källa: Wikipedia

Borgås biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz erkänner sig vara ett geocachningsfan och har sysslat med hobbyn i ett och ett halvt år.

- Man kommer ut och ser en massa ställen som man kanske aldrig annars skulle besöka. Det är verkligen trevligt, säger von Schoultz.

Aki Tamminen och Susan Lönnholm har sysslat med geocachning i över tio år. Enligt Lönnholm är det bästa med hobbyn att få hitta cacherna, medan Tamminen gillar att bygga dem.

- Det bästa är då man hittar fina cacher på fina ställen, säger Tamminen.

Susan Lönnholm, Fredrick von Schoultz och Aki Tamminen.
Lönnholm, Tamminen och von Schoultz undersöker en cache som kan hittas i Konstfabriken. Susan Lönnholm, Fredrick von Schoultz och Aki Tamminen. Bild: Yle / Stefan Paavola aki tamminen

Tamminen har gömt nästan etthundra cacher. Det gäller att underhålla föremålet som loggboken är gömd i, och att byta ut loggboken då den är full.

Under Porvoo Cachecon kan man delta i grafik- och lerverkstäder.

En cache kan se ut som en svamp, en sten eller ett ägg. Eller vara ett dockhus eller en legobit.

Den som letar efter en cache vet ungefär var den ska ligga, och ska sedan med ögonen leta efter något som inte hör hemma i omgivningen.

- Det finns en massa fina cacher. De som folk satsar på och gör en massa jobb för är de finaste. Inte så att man bara tar en burk och kastar ut den i naturen, säger Susan Lönnholm.

Finlands första geotour

I Borgå finns Finlands första geotour, en bana med tolv cacher. Varje gömma är placerad på ett ställe som presenterar viktiga platser för Borgå och händelser ur det självständiga Finlands historia.

Nästan 600 personer har redan loggat in på dessa platser.

- Många har gett gömmorna på geotouren ”favorite points”. Man får ge sina favoritcacher poäng, förklarar Aki Tamminen.

En loggbok för geocachning.
Många utländska namn i loggboken som finns i en cache gömd i Konstfabriken. En loggbok för geocachning. Bild: Yle / Stefan Paavola Loggbok,cachecon

Många av de som besökt Borgåcacherna är utlänningar och von Schoultz tror att geotouren också under kommande år kan locka många människor att besöka Borgå.

Porvoo Cachecon 2017 arrangeras i Borgå den 14 till 16 juli. Deltagarna kommer också att röra sig ute på stan och delta i utfärder till bland annat Äggskär och Sågholmarna.

Läs också