Hoppa till huvudinnehåll

Stor kvalskräll: Allsvenska tabellsexan vann över turkiska storlaget Galatasaray

Jamie Hopcutt firar sitt 2–0-mål mot Galatasaray.
Jamie Hopcutt (t.v.) gav ÖFK ett tvåmålsförsprång inför returen i Istanbul. Jamie Hopcutt firar sitt 2–0-mål mot Galatasaray. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Jamie Hopcutt,Östersunds FK

För sex år sedan spelade Östersunds FK i division 2 i Sverige. I torsdags vann laget med 2–0 över Galatasaray i Europa League-kvalet. Vi är nöjda och stolta, säger tränaren Graham Potter enligt Sportbladet.

Ett anonymt svenskt lag mot den 20-faldiga turkiska ligamästaren. Östersund mot Istanbul. Profiler som Bafetimbi Gomis och Selcuk Inan mot Tom Pettersson och Dennis Widgren.

Östersunds FK skulle inte ha en chans mot Galatasaray i Europa League-kvalet i torsdags. Efter full tid stod det ändå 2–0 på resultattavlan.

– Vi trodde på vår idé och då blev det som det blev. Vi vann rättvist, så klart finns det grejer vi kunnat göra bättre men vi är nöjda med 2-0, säger målskytten Saman Ghoddos till Expressen.

Östersund tog sig till kvalet genom att vinna den svenska cupen. Laget har kämpat sig upp genom seriesystemet och gjort en bra säsong i allsvenskan så här långt.

Två mål i andra halvlek

ÖFK inledde piggt, men fick inte hål på Galatasaray i den första halvleken.

Efter pausvilan lossnade det. Saman Ghoddos satte in 1–0 och Jamie Hopcutt fastställde slutsiffrorna 2–0 med ett drömmål på stopptid. Hopcutt gjorde bort hela Galatasarays försvarslinje och rullade kyligt in bollen.

ÖFK firar mål i grupp mot Galatasaray.
Saman Ghoddos förde upp ÖFK i ledning. ÖFK firar mål i grupp mot Galatasaray. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Östersunds FK

– Jag är väldigt stolt över spelarna. I första halvlek var prestationen fantastisk. Vi spelade med mod, vilket vi behövde mot det här topplaget. Spelarna vann det mentala spelet, och supportrarna var fantastiska. Det här är en insats vi är mycket nöjda och stolta över, säger Östersunds tränare Graham Potter till Sportbladet.

Retur i Turkiet nästa vecka

Galatasarays tränare Igor Tudor skyllde förlusten på svaga förberedelser. Det spelas försäsong i Turkiet, medan allsvenskan är i full rullning.

Returmötet spelas framför Galatasarays ökända hemmapublik nästa torsdag.

Resultat:

Östersunds FK–Galatsaray 2–0 (0–0)
1–0 68 min. Saman Ghoddos
2–0 90 min. Jamie Hopcutt