Hoppa till huvudinnehåll

Elmo Savola en futtig poäng bakom ledaren – kämpar om EM-medalj i tiokamp

Elmo Savola löper 100 meter
Elmo Savola inblandad i oerhört jämn tätstrid. Elmo Savola löper 100 meter Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press friidrott,Elmo Savola,savola

Ännu vill jag inte tala om medalj, säger Elmo Savola efter en prima öppningsdag i tiokampen i U23-EM i friidrott. Savola är i rekordfart och ligger hack i häl på ledaren.

Savola hade en snudd på perfekt dag i Bydgoszcz. Förmiddagens saldo var en hundradel från det personliga rekordet på 100 meter, personbästa i längd och rejäl rekordförbättring i kula.

Det följde han upp med 196 i höjd. Han var millimetrar från att klara rekordhöjden 199, men rev. På avslutande 400 meter sprang han den näst bästa tiden i startfältet.

Efter en småtrög start på den regnvåta banan kom Savola starkt på slutet och klämde in sig som tvåa med tiden 49,14, tre tiondelar från det personliga rekordet.

– Kanske regnet hjälpte lite, det fanns rikligt med syre i luften, pustar Savola ut i Yle Sportens intervju.

– Bortre rakan var tung, det blåste ganska kraftig motvind, men jag försökte springa smart och komma in på upploppet med långa steg. Det lyckades och jag fick nästan fast honom (Sveriges Fredrik Samuelsson).

Vill ha roligt

I sammandraget ligger Savola trea med poängen 4129, en poäng bakom den ledande duon Maksim Andraloits från Vitryssland och Andri Oberholzer från Schweiz. Europaettan Samuelsson ligger fyra, 17 poäng bakom Savola.

– Visst är jag i sig nöjd med dagen, men nog visste jag att jag kan prestera såna här resultat och kämpa mot de övriga.

Savola var sjua i U23-EM för två år sedan. Där satte han också sitt personliga rekord 7743. Till Bydgoszcz åkte han som trettonde man i Europastatistiken i åldersklassen med årsbästat 7610.

Med vilka målsättningar går du in för den andra dagen?

– Jag går in för att sätta personligt rekord och så får vi se vad man lyckas skramla ihop. Jag vill framför allt ha roligt.

Vågar du redan tänka på medalj?

– Det talar vi inte om ännu, ler Savola. Det finns så mycket kvar att göra i morgon, och det faller säkert idrottare bort då också, så vi ser vad man lyckas få till stånd.

Hoppa över Twitterpostning

Tervo missade – Koskinen nöjd åtta

I damernas släggfinal fanns förhoppningar om en finländsk medalj. Europafemman Krista Tervo kastade längst av alla i kvalet (67,98) och gick in i finalen som stark medaljkandidat.

I stället lämnade hon tävlingsplatsen redan efter tre omgångar. Tervo slutade nia med resultatet 63,97. En upprepning av kvalresultatet skulle gett guld, i och med att Ukrainas Alyona Shamotina vann med 67,46 i den regnhala ringen.

Bästa finländska var i stället Suvi Koskinen, som förra året på samma stadion vann U20-VM-brons framför nosen på Tervo som i sin tur varit klart vassare den här säsongen. Koskinen fick till 64,50 i sitt första kast.

– Verkar vara en trevlig stadion för mig, säger Koskinen belåtet. Jag är jätteglad. Jag kom hit som sextonde i årsbästastatistiken och slutar åtta, så då har det nog inte gått så värst dåligt.

– Jag hade ingen press inför tävlingen. Jag kunde kasta avslappnat och fick till ett bra resultat direkt i första kastet. De sista kasten tog jag sen med mentaliteten allt eller inget.

Se kompletta resultat från U23-EM här.

Läs också