Hoppa till huvudinnehåll

Förbannad Samuelsson diskad: ”Jag reagerade på skottet”

Samuelsson löper på bana i U23-EM.
Samuelsson hade inte mycket till övers för domarnas beslut. Samuelsson löper på bana i U23-EM. Bild: imago/Newspix/ All Over Press Samuli Samuelsson

På fredagen var det Akilles Viktor Kantele – på lördagen Samuli Samuelsson. En till finländare såg rött på grund av tjuvstart.

Tjuvstarterna i U23-EM fortsätter att uppröra.

Samuli Samuelsson vägrar medge att han tjuvade i semifinalen på 200 meter. Den godkända gränsen för reaktionstid är hundra millisekunder – Samuelsson var knappt under.

– Jag reagerade på skottet och gjorde inget fel. Reaktionstiden var 97 millisekunder, men man har sett flera gånger att det går att reagera snabbare, säger en märkbart upprörd Samuelsson till Yle Sporten.

– Jag visste att jag fick en bra start, men jag reagerade på skottet, det är mycket enkelt. Såhär går det när funktionärerna endast tittar på reaktionstiderna, det finns inget man kan göra längre. Det harmar väldigt mycket.

Samuelsson är säker på att det skulle blivit nytt personligt rekord på 200 meter i kvällens final, där han hört till de hetaste medaljkandidaterna. Samuelsson var tidigare i EM fyra på 100 meter.

”Borde flytta gränsen”

Samuelsson är inte den enda som är upprörd. Häcklöpartränaren Jussi Ihamäki hör till dem som vill se de ansvariga utbytta.

Finlands andra representant i semifinalerna sällar sig till kritikerna. Oskari Lehtonen sprang tiden 21,17 och var tia i sammandraget i semifinalskedet.

– Det har redan länge pratats om att flytta gränsen. Också här har vi så många gånger sett att det går att reagera under hundra millisekunder, det visar också forskning, säger Lehtonen.

– Datorerna visar att det var tjuvstart men på videobilderna ser man att alla ger sig iväg sida vid sida. Det finns en del att förbättra i regelverket.