Hoppa till huvudinnehåll

Grödor dör av torka i Sydeuropa - risk för dyrare olivolja och mandlar

Torka och värmebölja i Italien.
Torka och värmebölja i Italien. Bild: LUCIANO DEL CASTILLO Italien,Torka

Klimatförändringen börjar märkas konkret också i vår världsdel. Den utdragna värmeböljan med svår torka som följd hotar lantbruket på många håll i Sydeuropa.

Lantbrukare betecknar läget som katastrofalt.

Problemområdet sträcker sig från Nordafrika ända till Paris breddgrader, och många lantbrukare befarar att klimatförändringen gör det omöjligt att försörja sig på yrket i fortsättningen.

I västra Frankrike är vattennivåerna på den lägsta nivån sedan 1976 och människor ombeds att hushålla med vattnet.

Det har införts allmänt förbud mot att exempelvis fylla simbassänger och tvätta bilar. Också lantbrukare har fått restriktioner i fråga om bevattning.

Värsta torkan på 50 år

Också Spanien och Portugal upplever sin värsta torka på ett halvt sekel. Skördarna för flera grödor ser ut att bli små och bönderna gå mot ett ekonomiskt uselt år.

Olivträden i Sydeuropa lider av torka
Olivträden lider av torka på många håll. Olivträden i Sydeuropa lider av torka Bild: GUILLAUME HORCAJUELO Frankrike,Torka,olivträd

I Italien och Spanien beräknas spannmålsproduktionen rasa med över 60 procent. I Italien produceras bland annat mycket durumvete.

EU-kommissionen har redan meddelat att spannmålsskörden inom unionen kommer att minska kännbart på grund av torkan i söder.

De två nämnda länderna hör också till världens ledande olivoljeproducenter.

Unga olivträd dör utan bevattning

Också produktionen av mandlar och olivolja hotas av torkan, särskilt i Italien där producenter på många håll för första gången någonsin tvingats vattna olivträdsplantor för att de inte ska dö.

Trots bevattningsåtgärder räknar lantbrukarna med en produktionsminskning på 50 procent i fråga om olivolja.

Torkan hotar persikoskörden i Italien
Persikoodlare visar upp förtorkade frukter i Italien. Torkan hotar persikoskörden i Italien Bild: GIORGIO BENVENUTI Torka,Italien,persika

Vad gäller mandlar beräknas skörden bli 23 procent mindre än i fjol.

Förutom att de minskade skördarna står bönderna dyrt kommer också konsumenterna att drabbas i form av höjda priser.

Vetenskapliga rapporter gör gällande att dylika värmeböljor kommer att bli allt oftare återkommande i Europa i och med klimatförändringen.

Många lantbrukare i Europas sydliga delar oroar sig för om det finns en framtid inom branschen - vilket också många odlare i norr gör, dock av olika orsaker.

Källor: Reuters, TT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes