Hoppa till huvudinnehåll

Lipsanen lekande lätt till final – siktet nu inställt på EM-medalj och finländskt rekord

Simo Lipsanen hoppar tresteg.
Simo Lipsanen siktar på ett hopp över 17 meter i finalen. Simo Lipsanen hoppar tresteg. Bild: imago/Chai v.d. Laage/ All Over Press Simo Lipsanen,tresteg

Simo Lipsanen tog inte i alltför mycket i trestegskvalet i U23-EM i Bydgoszcz, men stod trots det för det tredje längsta hoppet.

Lipsanen kvalade in till finalen med ett hopp på 16,42 i en medvind på 1,3 meter per sekund. Lipsanen var kvaltrea bakom de övriga favoriterna Max Hess från Tyskland och Nazim Babajev från Azerbajdzjan.

– Jag tog det ganska försiktigt, såg i löpningen bara till att inte stiga över. Ett säkert och helt okej hopp, summerar Lipsanen till Yle Sporten.

Hur mycket tog du i?

– Svårt att ge ett procenttal, men det kändes åtminstone ganska lätt och bra. Nog borde det finns utrymme att växla upp. Jag tror det ska kunna bli ett rekord i morgon.

Vill ha Pousis rekord

Kvalresultatet är en dryg halvmeter från Lipsanens personbästa. Lipsanen har chansen att putsa på det finländska rekordet i finalen på söndag kväll.

– Jag tror man åtminstone måste nå ganska nära 17 meter för medalj, standarden är hård. Men jag ger mig in i medaljkampen.

Lipsanen är endast sju centimeter bakom Pertti Pousis 49 år gamla finländska rekord 17,00. Även det finns i bakhuvudet inför finalen.

– Visst är det ett mål jag satt upp inför sommaren, så nog skulle det ju vara helt fantastiskt.

Se kompletta resultat från U23-EM här.