Hoppa till huvudinnehåll

Liu Xiaobos aska har spridits i havet - fredspristagaren fick inte lämna spår efter sig

Liu Xiaobos änka Liu Xia (till höger) tillsammans med Liu Xiaobos yngre bror sprider den avlidne fredspristagarens aska i havet.
Liu Xiaobos änka Liu Xia (till höger) tillsammans med Liu Xiaobos yngre bror. Liu Xiaobos änka Liu Xia (till höger) tillsammans med Liu Xiaobos yngre bror sprider den avlidne fredspristagarens aska i havet. Bild: EPA/SHENYANG MUNCIPAL INFORMATION OFFICE Liu Xiaobo,Liu Xia,begravning,aska

Människorättsorganisationer och vänner till den avlidne kinesiske fredspristagaren Liu Xiaobo är upprörda över den snabba begravningsceremonin där vännerna inte fick närvara. Enligt dem spriddes Lius aska i havet för att det inte ska finnas någon grav som människor kan besöka.

Regimkritikern och fredspristagaren Liu Xiaobo kremerades på lördag morgon i staden Shenyang i nordöstra Kina. Genast därefter togs hans aska ut till havs utanför staden Dalian, där den spreds av hans änka Liu Xia, hennes bror och två av Liu Xiaobos bröder.

Myndigheterna i Shenyang har offentliggjort fotografier på hela ceremonin. De påstår att paret Lius nära vänner också var närvarande, men det förnekas av flera vänner och människorättsorganisationer som Amnesty International.

Liu Xiaobos änka Liu Xia (längst till höger) och några andra släktingar vid Liu Xiaobos kista strax före kremeringen.
Liu Xiaobos änka Liu Xia (längst till höger) och några andra släktingar vid Liu Xiaobos kista strax före kremeringen. Liu Xiaobos änka Liu Xia (längst till höger) och några andra släktingar vid Liu Xiaobos kista strax före kremeringen. Bild: EPA/SHENYANG MUNCIPAL INFORMATION OFFICE Liu Xiaobo,Liu Xia,begravning

På en del av fotografierna säger sig Amnesty Internationals Kinaexpert Patrick Poon ha känt igen åtminstone en person som är anställd vid säkerhetspolisen.

Flera av parets vänner och exempelvis den kinesiske demokratiaktivisten Hu Jia säger att myndigheterna arrangerade begravningsceremonin möjligast snabbt och utan insyn. Enligt dem spreds fredspristagarens aska i havet för att ingen ska kunna besöka hans grav.

- Det mest orimliga är att Liu inte ens var fri vid sin kremering och begravning. Och nu fortsätter det här med hans fru, som kommer att leva samma ofria liv, sade Hu Jia till nyhetsbyrån AFP. Hu hålls själv i husarrest i Peking.

Myndigheterna i Shenyang ordnade en presskonferens efter begravningsceremonin. Liu Xiaobos äldre bror Liu Xiaoguang var närvarande och han prisade Kinas kommunistiska parti och tackade myndigheterna för deras "humanistiska omsorg".

Liu Xiaoguang, Liu Xiaobos äldre bror, på presskonferensen i Shenyang.
Liu Xiaoguang, Liu Xiaobos äldre bror, på presskonferensen i Shenyang. Liu Xiaoguang, Liu Xiaobos äldre bror, på presskonferensen i Shenyang. Bild: EPA/STRINGER Liu Xiaobo,syskon

Paret Lius vänner och människorättsorganisationer världen över oroar sig för Liu Xiaobos änka, demokratiaktivisten Liu Xia.

Vid presskonferensen sade Liu Xiaoguang att änkan är i svag form och i djup sorg. Enligt honom kan hon tvingas söka sjukvård.

Hon har inte tillåtits uttala sig offentligt under de senaste veckorna då Liu Xiaobo vårdades på sjukhuset i Shenyang eller efter hans död i torsdags.

Världen måste mobilisera för att rädda henne

Liu Xia har varit i husarrest sedan 2010 då hennes fängslade man tilldelades Nobels fredspris.

Tyskland, FN:s människorättskommissionär, USA:s Kina-ambassadör och en lång rad människorättsorganisationer har krävt att Kina ska släppa Liu Xia och låta henne resa utomlands. Hon ska ha uttryckt önskemål om att resa till Tyskland.

- Liu Xia är fri. Vi vill att hon ska undvika ytterligare bekymmer, sade Zhang Qingyang som representerade myndigheterna på presskonferensen i Shenyang.

Enligt honom är det bäst för Liu att hon skyddas från yttre inblandning medan hon sörjer sin man.

- Världen måste mobilisera för att rädda henne och det snabbt, sade däremot Jared Genser. Han är en amerikansk advokat som representerat fredspristagaren Liu Xiaoguang och hans hustru.