Hoppa till huvudinnehåll

Nordea: Finländarna har Nordens minsta semesterbudget

hängmatta
hängmatta Bild: Tuula Nyberg trött

Finländarna semestrar sparsamt jämfört med de andra nordborna. Det visar en utredning som bankkoncernen Nordea har låtit göra. Nedskärningarna i semesterpengen för de offentligt anställda minskar ytterligare på den summa som finländarna använder under semestern.

Enligt Nordeas jämförelse satsar finländarna i snitt 1 400 euro per hushåll på semestern. I Sverige är motsvarande summa 1 870 euro och i Danmark 1 990. Den största semesterbudgeten i Norden har norrmännen, 2 160 euro per hushåll.

Finländarna semestrar enkelt

Enligt Nordea förklaras skillnaden bara till en viss mån av skillnaderna i prisnivå mellan de olika nordiska länderna.

Även olika sätt att fira semestern på kan spela in.

- I Finland är det populärt att semestra i hemlandet eller på stugan, medan de andra nordborna kanske hellre åker utomlands, säger experten på privatekonomi på Nordea Olli Kärkkäinen.

Mindre semesterpeng påverkar

Fenomenet syns ändå inte bara under sommaren. Även julen firas billigare i Finland än i de andra nordiska länderna.

I år spenderar åtminstone en del av finländarna mindre pengar under semestern även av en annan orsak. Nedskärningarna i semesterpengen för de offentligt anställda trädde i kraft nu i sommar, i enlighet med konkurrenskraftsavtalet.

  • "Kvalitén på inomhusluften i Gammelbacka skola är normal"

    Skolan kommer att renoveras under hösten.

    Enligt en rapport om renoveringsbehovet av Gammelbacka skola konstaterades ventilationskanalerna i huvudbyggnaden vara i gott skick. Dessutom konstaterades det att luftkvalitén låg på normal nivå.

  • "America first får inte bli Europa sist"

    Nya sanktioner kan hota jobb inom EU.

    Europeiska jobb är i farozonen när amerikanska parlamentariker vill slå president Trump på fingrarna i Rysslandsfrågan. Intensiv lobbying utövas för att mildra effekterna. Ledamöterna i senaten och representanthuset vill statuera ett exempel. Sanktionerna mot Ryssland ska ensidigt skärpas.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes