Hoppa till huvudinnehåll

Ronja Lönegren-Soiramo lever varje hästälskares dröm

Ronja Lönegren-Soiramo och hästen Sabrina.
Ronja Lönegren-Soiramo tillsammans med hästen Sabrina. Ronja Lönegren-Soiramo och hästen Sabrina. Bild: Yle/Stefan Paavola ridning,dressyrridning,råkulla stables

Ronja Lönegren-Soiramo driver ett eget stall i Ebbo i Borgå och rider flera gånger om dagen. Trots att det är hårt arbete i stallet från morgon till kväll ser hon inte jobbet som ett jobb, eftersom hon älskar det hon gör.

Hästen galopperar med kraftiga steg runt manegen. Hästens päls är brun och glänsande, och man kan se hur musklerna arbetar under den.

Efter några varv saktar ryttaren, Ronja Lönegren-Soiramo, in, och hästen travar fram nätt med sin kraftiga hals vackert böjd. Till slut stannar ekipaget och hästen frustar till och buffar reportern lite i magen.

Ronja Lönegren-Soiramo och hästen Sabrina.
Sabrina är en unghäst som ännu har en del att lära sig. Ronja Lönegren-Soiramo och hästen Sabrina. Bild: Yle/Stefan Paavola dressyrridning,ridning,häst,ronja lönegren soiramo

Klockan är halv tio och Ronja Lönegren-Soiramo har börjat dagen med en ridtur på sin häst Sabrina. Sabrina är en ung, 5-årig hannoveranare som förhoppingsvis ska bli en riktig dressyrstjärna en vacker dag, åtminstone om ryttaren får bestämma.

– Hon är väldigt villig att jobba, hon har en superbra attityd och hon är modig.

Så beskriver Lönegren-Soiramo sin häst, som hon kärleksfullt smeker över halsen. Sabrina har inte funnits i Lönegren-Soriamos liv särskilt länge, bara ett par månader, men båda två ser ut att trivas utmärkt i varandras sällskap.

Bara babysaker

För en dressyrhäst så är Sabrina ännu ganska ung och har mycket att lära sig.

– För tillfället gör vi bara babysaker. Sedan när hon är tio eller elva år så börjar hon lära sig alla tricksen som hon ska kunna för de högre nivåerna.

Ronja Lönegren-Soiramo driver stallet Råkulla Stables, hon ger ridlektioner och rider in hästar. En beridare lär också hästen en hel del annat än enbart grundläggande saker.

– De rider också hästar som är på en högre nivå. En beridare ska få en häst att lära sig alla steg som krävs för de högre klasserna.

Ronja Lönegren-Soiramo och hästen Sabrina.
Sabrina har potential, säger Lönegren-Soiramo. Ronja Lönegren-Soiramo och hästen Sabrina. Bild: Yle/Stefan Paavola ridning,råkulla stables

Lönegren-Soiramo tror att Sabrina har stor potential och hoppas att de kan tävla i Grand Prix tillsammans. Sabrina har bara tävlat tre gånger i sitt liv men hon har visat framhovarna och varit väldigt duktig hittills.

– Hon har en bra karaktär och jag tycker också att hon har läggning för de svårare uppgifterna som kommer att komma i framtiden.

Flera ridturer om dagen

I stallet i Ebbo i Borgå kan hästägare hyra in sina hästar. För tillfället går 15 hästar omkirng och betar i de stora hagarna runt stallet och manegen.

Själv har Ronja Lönegren-Soiramo fyra egna hästar och hennes dag består av att rida dem och ta hand om löpande uppgifter i stallet.

Hon rider flera gånger om dagen och däremellan håller hon ridlektioner. Tidigt på morgonen och sent på kvällen ska hästarna fodras, så särskilt mycket tid över har hon inte.

– Det här är min första ridtur, sedan har jag tre lektioner och så rider jag lite till. Det blir ganska långa dagar, men det är roligt så man orkar.

Tränade i Holland

Hästintresset väcktes tidigt, och Ronja Lönegren-Soiramo inspirerades av sin mamma som själv drev en ridskola med 15 hästar. Det fanns alltid någon häst att rida och på den vägen är hon nu. Varje dag är full av det hon älskar mest: hästar.

Ronja Lönegren-Soiramo tillbringade en tid i Holland där hon tränade hästar och sina egna färdigheter som ryttare. Hon red åtta hästar per dag och fick hjälp av en mycket dukig tränare. På ett år utvecklades hon mycket i sadeln.

Ronja Lönegren-Soiramo och hästen Sabrina.
Lönegren-Soiramo köpte hästen Sabrina i Tyskland. Ronja Lönegren-Soiramo och hästen Sabrina. Bild: Yle/Stefan Paavola häst,ridning,råkulla stables

Att rida många hästar per dag och arbeta i stallet är fysiskt krävande.

– För tillfället rider jag inte så många hästar som jag brukar men det är klart att det tar på uthålligheten. Det är kanske inte så mycket muskelstyrka men det krävs en viss uthållighet och bålstyrka som håller ihop hela paketet, för det handlar mycket om hållning.

Arbete eller hobby?

Även om Ronja Lönegren-Soiramo enligt många säkert arbetar väldigt mycket, så ser hon också jobbet som en hobby.

– Egentligen är det jobb hela tiden men att rida ser jag inte som ett jobb eftersom jag har roligt, så det är också min hobby. Men jag jobbar nog från morgon till kväll.

Sabrina är en riktig godisgris och passar på att buffa på alla som står kring henne i tur och ordning i hopp om en bit hästgodis till.

Hästen Sabrina.
Sabrina gillar uppmärksamhet och att busa. Hästen Sabrina. Bild: Yle/Stefan Paavola häst,råkulla stables

– Hästar är fascinerande djur. Som ryttare måste jag vara uppmärksam och få det bästa ur varje häst, vilket inte alltid är så lätt. Man måste ha mycket tålamod.

När man som ryttare jobbar tillsammans med en annan individ kan man aldrig veta vad som kommer att komma i ens väg. Det är det som är roligt, alla hästar är så olika och har mycket att ge, förklarar Lönegren-Soiramo.

– Det bästa med livet är att jag får göra det jag älskar.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland