Hoppa till huvudinnehåll

Sonja Korkman: Alla kan lära sig sjunga

Sonja Korkman
Sonja Korkman säger att vem som helst kan lära sig sjunga. Sonja Korkman Bild: Yle/ Sofie Gammals sonja korkman

Är du en av dem som hemma fick höra att du inte är någon sångfågel? Eller en av dem som på musiklektionerna fick höra att du gärna får sjunga lite tystare? Sannolikheten är stor att du hela livet upplever att du inte alls kan sjunga.

Sonja Korkman är utbildad musikmagister vid Sibelius-Akademin och sånglärare och menar att alla kan lära sig sjunga.

- De som hela sitt liv har fått höra att de inte kan sjunga har slutat sjunga eller sjungit så lite som möjligt. Och om man inte har haft möjlighet att sjunga så har man inte heller blivit bekant med hur man gör för att hitta tonen.

Jag tycker det skulle vara viktigt att bli av med den här myten om att en del bara helt enkelt kan sjunga och andra inte.

Bara för att en person har svårt för att sjunga och hitta tonen betyder det inte att hen aldrig kan bli en sångfågel. Sonja menar att alla kan lära sig sjunga.

- Jag tycker det skulle vara viktigt att bli av med den här myten om att en del bara helt enkelt kan sjunga och andra inte.

Din kondition kan bli bättre, likaså din sångröst

Det handlar bara om övning. Sonja jämför sång med kondition. Att tänka att det finns personer som inte är menade för att sjunga är fel.

- Du säger inte heller till en person med dålig kondition: “Nej men du är bara inte en person med kondition”.

Människor har lätt för olika saker, vare sig det handlar om att lära sig spela ett instrument eller bli bra på en sportgren. Med övning kan alla lära sig.

- Det kan ta en tid att förstår hur man lyssnar på sin kropp och hur det går till när man sjunger. Om man alltid har gått med ögonen fast så kan det ta en stund innan man kommer på hur man öppnar ögonen, säger Sonja och skrattar.

Sång handlar mycket om att lära känna sin egen kropp och veta vilka muskler man ska använda. Dessutom spelar känslorna också en viktig roll.

En pojke som sjunger.
Också du kan lära dig sjunga! En pojke som sjunger. Bild: Pixabay sång,mikrofoner

- Det som är speciellt med sångrösten som instrument är att hur du känner dig, vad du har ätit och hur du mår idag påverkar formen på ditt instrument. Det gör sångrösten annorlunda än många andra instrument, som exempelvis ett piano som alltid har samma form.

Övning ger färdighet

Hur går det till på sånglektioner och vilka övningar är hemligheten bakom en bra sångröst?

1. Ta bort kroppens hinder
Hitta en ställning som gör det möjligt att använda de muskler som man behöver när man sjunger.

2. Tänj och värm upp
Få bort onödiga spänningar i kroppen, som till exempel i bröstkorgen.

3. Muskelträning
Träna de muskler som behövs för att stöda sången. Det är viktigt att lära sig att kontrollera luftflödet så att det inte kommer för stark luftström på stämbanden, då spänner de ihop sig för mycket.

4. Bredda registret
Bredda ditt register, det vill säga så att du kan sjunga många toner, både höga och låga.

- Det är på sätt och vis ganska liknande som att lära sig dansa, säger Sonja.

Hon berättar om stora förändringar som har skett när personer har gått på sånglektioner en tid. På hennes egna lektioner både börjar och avslutar man året med en inbandning av rösten, så att man kan höra vilka förändringar som skett med rösten.

- Det var en äldre man som gick på sånglektioner och när vi lyssnade på den sista inbandningen var det som om rostigheten hade försvunnit och rösten klingade klarare, starkare och stadigare. Det var som om han skulle ha blivit 15 år yngre.

Vad har du för tips till alla som vill lära sig sjunga?

- Gå på sånglektioner, gå med i en kör eller samla ihop vänner som tycker om att sjunga och sätt i gång.

Och kom ihåg, det är aldrig för sent för att lära sig sjunga!

Läs också